Inga julklappar – men mer pengar till trivsel

Det blir ingen julklapp till kommunens anställda, men istället har man ökat på det som kallas "trivselpeng". "Det ska användas till aktiviteter som främjar att man möts och har trevligt."

Inga julklappar, men trivselpengen har dubblerats för året, för kommunens anställda, berättar kommundirektör Carolina Leijonram och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Inga julklappar, men trivselpengen har dubblerats för året, för kommunens anställda, berättar kommundirektör Carolina Leijonram och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Foto: Arkivbild/Sofie Olsson

Vimmerby2021-12-13 16:00

Det säger Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande. 

Förra året delade kommunen ut en julklapp till de anställda i form av två presentkort på totalt 250 kronor som gick att använda hos lokala butiker och företag. Men i år blir det inget presentkort, istället har det tagits ett politiskt beslut om att höja trivselpengen.

– I vanliga fall har man 250 kronor per anställd på alla enheter att använda till aktiviteter som främjar att man möts och har trevligt. Vi höjde den till 500 kronor i år. Men att kalla det julklapp kanske är fel, säger Käll. 

Vad är anledningen till att ni inte ger ett presentkort i år igen, när vi fortfarande befinner oss i en pandemi och näringslivet fortsatt kan behöva stöttning?

– Nej, vi har inte gjort det och har valt det här. Vi sa det när vi tog beslutet om de extra 250 kronorna, att de ska spenderas i Vimmerby, säger Käll och fortsätter:

– Så ska man ut och äta så ska man göra det någonstans här, eller om man vill göra någon annan aktivitet så ska man göra det inom kommunens gränser. 

Kommundirektör Carolina Leijonram reder ut vilka som omfattas av trivselpengen.

– Fullmäktige fattade beslut om vår representationspolicy för några månader sen där vi gjort ett uppdaterat underlag. Där står det att alla månadsanställda är grunden, men vi exkluderar ingen som är på plats och har en tillfälligare anställningsform. Det ska rikta sig till hela personalen och alla ska få vara med, även de som kanske är lediga; föräldralediga eller sjukskrivna. 

Det blir alltså 500 kronor per person, oavsett tjänstgöringsgrad eller befattning. På frågan om vad man gör för aktiviteter svarar Leijonram så här: 

– Jag tror att det är väldigt olika och det är ju det som är själva upplägget hos oss – att varje chef med sitt arbetslag själva får förfoga över de här 500 kronorna. Så jag har ingen samlad bild utan jag hör att många har haft som avsikt att gå ut och göra något gemensamt och det är det som är meningen med den här trivselpengen. 

Har det kommit några reaktioner kring att ni inte har en specifik julklapp utan att ni istället har den här trivselpengen?

– Nej, inte till mig. Jag har inte hört någonting och inte hört någon från ledningsgrupper att det kommit reaktioner från deras verksamheter. Men det kan vara så att det kommer, men inget i nuläget, säger Leijonram. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!