"Hur länge vi kan hålla oss flytande är svårt att säga"

Framtiden för leklandet Kalles Lek & Lattjo är oviss. ”Vi vet inte hur länge vi kan hålla oss flytande”, säger ägaren Maria Carlsson.

Ovisst när leklandet kan öppna igen. "Vi försöker hålla kostnaderna nere, men visst blöder vi jättemycket", säger Maria Carlsson.

Ovisst när leklandet kan öppna igen. "Vi försöker hålla kostnaderna nere, men visst blöder vi jättemycket", säger Maria Carlsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-05-10 08:00

Enstaka bokningar för ensamma, leksugna familjer. Ingen som nappat på möjligheten att ha födelsedagskalas. Ett företag som tar frukostcatering en gång i veckan. Det är inga stora pengar som rullar in på kontot. Men beslutet att stänga ordinarie verksamhet 23 mars var rätt, säger Maria Carlsson.

– Ekonomiskt blöder vi jättemycket, men vi kan inte göra på annat sätt tyvärr. Jag kan inte öppna upp för fler än en familj åt gången, hur illa det än är för mig i min verksamhet. Det här är en plats där människor som inte annars träffas möts, jag kan inte stå bakom det, säger Maria Carlsson.

De anställda går från 1 maj på korttidspermittering 80 procent.

– Vi försöker hålla humöret uppe. Att ses en stund har blivit så viktigt. Är det något den här katastrofen lär oss är det att sätta värde på det lilla, det vi tagit för givet.

Hur sommaren blir är ovisst. 

– Vi har svårare att öppna än ALV, som inomhusverksamhet. Tur i oturen har vi en stark vinter bakom oss. Men hur länge vi kan hålla oss flytande är svårt att säga.

Maria Carlsson säger att hon försöker hålla kostnader nere så gott det går.

– Det handlar om bäckar små. Nu hoppas man bara att det här ska ha ett slut och man längtar efter att folk ska börja behöva catering igen och att se barn leka fritt med varandra. Men ingen vet när det blir.

Du är orolig för framtiden?

– Klart jag är orolig. Men vi kan inte göra mer än det vi gör och tro att vi ska ta oss igenom det här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!