Hundra fler larm förra året

Hundra fler larm under 2018 än året före. Det blev det för räddningstjänsten i Vimmerby. Det är framför allt bränder i skog och mark som ökat, framgår när verksamheten sammanfattar året som gått.

Stefan Larsson, räddningschef i vimmerby kommun, tycker det är extra tråkigt att det inträffat två dödsolyckor i kommunen under året.

Stefan Larsson, räddningschef i vimmerby kommun, tycker det är extra tråkigt att det inträffat två dödsolyckor i kommunen under året.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-01-22 06:00

– Den torra sommaren satte press på oss, men vi slapp undan någon riktigt stor skogsbrand, säger Stefan Larsson, räddningschef i Vimmerby när han summerar 2018.

Sammanlagt larmades räddningstjänsten ut på olika räddningsuppdrag vid 380 tillfällen under 2018. Det är 99 fler larm än 2017 och en ökning med 35 procent jämfört med året före. Det är framför allt två orsaker till den kraftiga ökningen av antalet larm: Den torra sommaren och betydligt fler automatlarm.

– Vi hade 13 larm om brand och skog i mark 2017. 2018 hade vi 50 larm. Så det är en väldigt stor differens mellan åren i det avseendet, säger Stefan Larsson.

Det motsvarar 38 procent fler skogsbränder än året innan.

Många av skogsbränderna inträffade i slutet av juli och början av augusti och vid fler tillfällen hade räddningstjänsten i kommunen tre-fyra skogsbränder samtidigt att släcka.

Däremot drabbades inte Vimmerby kommun av någon så omfattande skogsbrand att staten behövt gå in och täcka kostnader för räddningsinsatsen.

– Nej, men det har naturligtvis varit ett kostnadskrävande år för oss ändå. Med mer än 30 procent fler larm ligger kostnadsökningen också i den riktningen, men jag har inga exakta siffror för vad just torrsommaren innebar i merkostnad, säger Stefan Larsson.

Även automatlarmen har ökat en hel del, cirka 25 procent fler och står för 152 larm av det toatal antalet på 380.

Däremot ligger larm om brand i byggnad konstant, 22 i fjol mot 23 året före.

– Här kan det röra sig om allt, från torrkokning på spisen eller soteld till en fullskalig villabrand eller industribrand, säger Stefan Larsson.

Några av de större händelserna i det är en villa som totalförstördes i en brand efter ett blixtnedslag strax söder om Vimmerby i och en lägenhetsbrand i centrala stan i januari.

När det gäller olyckor har en positiv trend brutit. Två olyckor med dödlig utgång inträffade i Vimmerby under 2018. Det är första dödsolyckorna på flera år.

– Vi har inte haft några omkomna tidigare under de fem år jag har arbetat i Vimmerby. Det är tråkigt att den trenden har brutits, säger Stefan Larsson.

Totalt inträffade 39 trafikolyckor, exakt lika många som det var under 2017.

Skogsbränderna tredubblades i Vimmerby förra året. Här är instatsledaren Roger Karlsson vid en av två skogsbränder nära Vrångfall samma dag i början av augusti.
Skogsbränderna tredubblades i Vimmerby förra året. Här är instatsledaren Roger Karlsson vid en av två skogsbränder nära Vrångfall samma dag i början av augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!