Hotade politikern: "Skönt att lägga det bakom mig"

För tidigare ordföranden i kommunstyrelsen i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij (C) kom fredagens dom i Kalmar tingsrätt som fäller hennes tidigare partikollega Erik Paulsson för olaga hot mot henne, som en stor lättnad.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) är nöjd över tingsrättens beslut att döma hennes tidigare partikollega Erik Paulsson för olaga hot efter de uttalande han gjorde till partiets ombudsman för ett år sen.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) är nöjd över tingsrättens beslut att döma hennes tidigare partikollega Erik Paulsson för olaga hot efter de uttalande han gjorde till partiets ombudsman för ett år sen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-06-18 14:00

– Jag känner mig mycket lättad. Det är en välformulerad dom som på ett bra sätt beskriver det som har hänt och rätten landar in i, som jag ser det, en korrekt slutsats, säger hon.

Erik Paulsson fälldes på fredagen för olaga hot sedan han i ett telefonsamtal med centernsombudsman i Kalmar län uttalat hot riktat mot Ingela Nilsson Nachtweij. Det var den 12 juni i fjol.

Erik Paulsson har hela tiden förnekat att han haft någon avsikt att göra verklighet av sitt uttalande.

Rätten anser dock att han bör ha varit fullt medveten om att hon skulle få kännedom om hotet när han uttalade det till en partiombudsman som ringt upp honom för att meddela mellan Erik Paulsson och Ingela Nilsson Nachtweij som vid tillfället stod i centrum för de infekterade politiska stridigheterna i Vimmerby och i centerpartiet i synnerhet. 

Rätten skriver också att det inte var uppenbart för henne att hotet inte skulle vara allvarligt menat.

– Det är skönt att få det här avgjort. Det har pågått i ett år och hotet kom nära den svåra period när jag tvingades lämna mitt uppdrag som också påverkat anhöriga mycket. Att då behöva berätta om ett dödshot var väldigt svårt. Nu kan jag lägga det här bakom mig.

Det blev 5 000 i skadestånd, inte 12 000 som ni yrkat?

– Det spelar ingen som helst roll för mig. Det är från början klart att pengarna oavsett belopp ska skänkas till välgörenhet av något slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!