"Har man börjat är det svårt att sluta"

I år är det extra fokus på olja och stilleben när seniorgruppen i Vimmerby än en gång intar konstföreningens utställningslokal i Warmbadhuset.

En trio i Seniorgruppen som jobbar med utställningen. Fr.v Stig-Erik Eriksson, Ingegerd Holmberg och Allan Karlsson, som alla också ställer ut målningar på utställningen.

En trio i Seniorgruppen som jobbar med utställningen. Fr.v Stig-Erik Eriksson, Ingegerd Holmberg och Allan Karlsson, som alla också ställer ut målningar på utställningen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-22 09:30

En halvdag i veckan samlas gruppen som genom åren bestått av 15-20 pensionärer, för att måla och för att umgås.

Några har varit med från början, andra har kommit in efter hand och någon är debutant för året.

– Har man börjat är det svårt att sluta. Vi har en väldigt bra och intim miljö och väldigt bra social gemenskap. Det finns inget översitteri, utan vi hjälper varann, säger Stig-Erik Eriksson, som aldrig tidigare varit intresserad av måleri men som fastnade direkt när han väl gjorde ett försök.

Nu är han en av de som varit med längst i Seniorgruppen som drivs av Vimmerby folkhögskola som håller med ateljé och lärare. Sen flera år tillbaka är det Maja Westerberg–Enqvist som leder gruppen.

Allan Karlsson kom med i gruppen för tiotalet år sen.

– Jag köpte på mig färger när jag jobbade för att jag tänkte att jag skulle börja måla när jag blev pensionär, och på den vägen är det, säger han.

I år har gruppen ägnat sig mest åt oljemålning. Läraren har också gett dem ett särskilt tema att jobba med. Stilleben.

– Det ska vara något personligt, som vi har nära och minst tre saker, säger Stig-Erik Eriksson som valt att avbilda snickeriverktyg på ett bord.

Allan Karlsson har målat en fotogenlampa, rosor och en medalj.

Andra har valt frukter, sytillbehör eller något annat. På fredag öppnar utställningen som håller på till och med söndag.

Där finns också andra målningar än de i stilleben.

– Det brukar vara stort intresse och mycket besökare och inte bara släkt och vänner, säger Stig-Erik Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!