SĂ„ blir det nya styret i Vimmerby

Tre partier i Vimmerby kallade till presstrÀff pÄ fredagsförmiddagen. Nu stÄr det klart hur Vimmerby kommun ska styras de kommande fyra Ären.

Jacob KÀll (C), Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V). Tillsammans meddelade de pÄ en presskonferens pÄ fredagen att de bildar politisk majoritet.

Jacob KÀll (C), Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V). Tillsammans meddelade de pÄ en presskonferens pÄ fredagen att de bildar politisk majoritet.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-14 10:33

S+C+V=sant. Det politiska samarbetet presenterades under en presskonferens som hölls i Stadshuset pÄ fredagen. Medverkade pÄ presstrÀffen gjorde Helen Nilsson (S), Jakob KÀll (C) och Lars Johansson (V).

– Vi bildar majoritet tillsammans, för den kommande mandatperioden och eventuellt lĂ€ngre. Jag tycker att vi har skapat en bra överenskommelse tillsammans. Vi har haft bra och konstruktiva dialoger hela vĂ€gen och ser fram emot att starta upp vĂ„rt arbete, sĂ€ger Helen Nilsson (S), som kommer att bli kommunstyrelsens nya ordförande.

Vad tÀnker du om att bli ny KSO?

– Det kĂ€nns spĂ€nnande och jag har tvĂ„ partier med mig som vill framĂ„t och diskutera utveckling. Jag kĂ€nner mig trygg i det.

Partierna medger att det finns ideologiska skillnader, men menar att de framÄt kommer att fokusera pÄ vad de har gemensamt. En ekonomi i balans Àr ett av de stora mÄlen och det har man för avsikt att börja arbeta med sÄ snart som möjligt.

undefined
Nu stÄr det klart. V, C och S vÀljer att samarbeta.

Totalt presenterades sex punkter som den nya majoriteten kommer koncentrera sig pÄ under mandatperioden:

‱ En ekonomi i balans

‱ Barn och ungas uppvĂ€xtvillkor

‱ En god arbetsmiljö för kommunens anstĂ€llda

‱ Hela kommunen ska leva

‱ Samverkan mellan företag, föreningsliv och andra demokratiska krafter

‱ En grön omstĂ€llning

Förutom KSO-posten meddelades att Leif Larsson (C) fortsÀtter som kommunfullmÀktiges ordförande.

–Vi har gjort fördelningen av poster mellan partierna men inte belagt dem med namn Ă€n. Vi har inte fördelat posterna efter valresultat utan vi gick in som tre partier som jobbar starkt tillsammans, sĂ€ger Helen Nilsson (S).

Jacob KÀll (C) lyfter fram det goda samtalsklimatet som anledning till att han upplever förhandlingarna inte varit sÄ svÄra.

– Jag tror inte att man i nĂ„gon konstellation tycker exakt likadant men jag ser inte att just den hĂ€r konstellationen skulle bli en överdriven utmaning. Man kan prata om höger och vĂ€nster men det Ă€r en vĂ€ldig skillnad pĂ„ riksdag och kommunal politik, som Ă€r vĂ€ldigt pragmatisk, sĂ€ger han.

undefined
"Det kan bli en viss dragkamp men vi Àr alla överens om vad som Àr viktig", sÀger Lars Johansson (V) om överenskommelsen med Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Den kommande mandatperioden blir första gÄngen som VÀnsterpartiet sitter med i en majoritet i Vimmerby.

– NĂ€r det gĂ€ller fokuspunkterna har vi inte sĂ„ olika uppfattning utan det handlar mer om vilka frĂ„gor vi valt att fokusera pĂ„. Det kan bli en viss dragkamp men vi Ă€r alla överens om vad som Ă€r viktig, sĂ€ger Lars Johansson (V).

S+C+V=sant, det meddelades pÄ en presskonferens pÄ tisdagen. Jacob KÀll (C), Helen Nilsson (S) och lars Johansson (V) ser fram emot att starta arbetet tillsammans.
S+C+V=sant, det meddelades pÄ en presskonferens pÄ tisdagen. Jacob KÀll (C), Helen Nilsson (S) och lars Johansson (V) ser fram emot att starta arbetet tillsammans.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!