Unik kombo ska locka fler elever till gymnasiet

Flera elever frÄn bÄde Vimmerby och grannkommunerna vÀljer Vimmerby gymnasium till hösten. En ny busslösning frÄn Kinda och en unik möjlighet att kombinera utbildningarna med vilken profil som helst ska göra gymnasiet Ànnu mer populÀrt.

Möjligheten att kombinera exempelvis utbildning till bilmekaniker pÄ fordonsprogrammet och samtidigt vara med pÄ dansprofilen Àr unik för Vimmerby gymnasium, enligt barn- och utbildningsnÀmndens ordförande.

Möjligheten att kombinera exempelvis utbildning till bilmekaniker pÄ fordonsprogrammet och samtidigt vara med pÄ dansprofilen Àr unik för Vimmerby gymnasium, enligt barn- och utbildningsnÀmndens ordförande.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-03-15 15:36
undefined
Peter Karlsson (C) ordförande barn- och utbildningsnÀmnden tror att bÀttre marknadsföringen av bland annat möjligheten att kombinera program och profil fritt och en ny busslösning till Vimmerby för ungdomar i Kinda kommun ska fÄ Ànnu fler att vÀlja Vimmerby Gymnasium.

Det tror i varje fall Peter Karlsson (C) ordförande i barn- och utbildningsnÀmnden.

– Att man till exempel kan gĂ„ fordon och samtidigt dansa Ă€r vi unika med. Det vanligaste Ă€r att gĂ„ samhĂ€lle eller natur och sen lĂ€sa en profil, men i Vimmerby kan man gĂ„ vilket program man vill och Ă€ndĂ„ vĂ€lja vilken profil man vill. Vi lyckas lösa den schemalĂ€ggningen, sĂ€ger han och betonar att det Ă€r nĂ„got som ska anvĂ€ndas tydligare i marknadsföringen.

Redan till hösten lockar gymnasiet i Vimmerby fler elever Àn de senaste Ären. Det Àr fler elever frÄn den egna kommunen som vÀljer att lÀsa pÄ hemmaplan och det Àr ocksÄ fler elever frÄn andra kommuner som valt Vimmerby som sin gymnasieort i höst.

SÄ hÀr har eleverna valt (fjolÄrets sökande inom parentes) :

  • SamhĂ€llsvetenskapsprogrammet 35 (37)
  • Fordons- och transportprogrammet 15 (24)
  • Teknikprogrammet 18 (16)
  • El- och energiprogrammet 18 (15)
  • FörsĂ€ljnings- och serviceprogrammet 21 (13)
  • Naturvetenskapsprogrammet 22 (13)
  • VĂ„rd- och omsorgsprogrammet 7 (7)
  • Industritekniska programmet 2 (5)
  • Restaurang- och livsmedelprogrammet 11 (4)

– Det Ă€r positivt att restaurang och livsmedelsprogrammet ökar. Det finns ett stort behov ute i branschen, sĂ€ger han.

Dansprofilen Àr fortsatt populÀr med 19 sökande. 15 har sökt fotboll och sju till hockeyprofilen och tre till innebandy. I Är har fem sökt kreativt skrivande och skapande.

– Som det ser ut nu kan vi starta den till hösten.

undefined
Balett pÄ rÄdhuset med Vimmerby gymnasiums dansprofil.

Totalt innebÀr det 152 sökande mot 136 i fjol, vilket Àr tolv procent fler i Är. 36 av de sökande kommer frÄn nÄgon grannkommun. I fjol var det 31 elever utifrÄn som valde Vimmerby.

Samtidigt vĂ€ljer 58 Vimmerbyelever en gymnasieutbildning i en annan kommunen. Det Ă€r klart fĂ€rre Ă€n de 74 som gjorde motsvarande val i fjol. 

Förhoppningen Àr nu att den positiva tendensen i Är ska förstÀrkas. Det Àr en viktig faktor ocksÄ för kommunens ekonomi eftersom kommunen gÄr med flera miljoner i underskott pÄ ersÀttningarna kommunerna betalar till varandra för gymnasieutbildningarna eleverna vÀljer.

– Vi satsar extra pĂ„ att nĂ„ ut med allt det som Ă€r bra pĂ„ gymnasiet och det Ă€r ocksĂ„ klart med en ny busslösning mellan Kisa och Vimmerby som gör att vi hoppas pĂ„ fler elever frĂ„n bĂ„de Kisa och Horn nĂ€r de frĂ„n och i höst kan Ă„ka smidigare till Vimmerby.

Vimmerby gymnasium lockar fler elever bÄde frÄn Vimmerby och grannkommunerna till hösten.
Vimmerby gymnasium lockar fler elever bÄde frÄn Vimmerby och grannkommunerna till hösten.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!