Vimmerby Handel: "Det är viktigt är att se möjligheter"

Det är ingen hemlighet att den lokala handeln kämpat för sin överlevnad under pandemin och att lokalborna klev in när det behövdes som mest för att stötta sina favoritbutiker. När pandemin nu har mattats av och flera tomma lokaler börjat fyllas tog Vimmerby Tidning ett snack med Vimmerby Handel om nuläget, framtiden och konkurrensen från e-handeln.

"Stadskärnan är viktig och vi måste ständigt fråga oss: Tycker vi Vimmerby ser fint ut idag? Vi har turister större delen av året, hur vill vi visa Vimmerby? Nu borde det ha varit blommor här kan jag tycka", säger ordförande för Vimmerby Handel, Beathe Skaate och hänvisar till ytan framför rådhuset.

"Stadskärnan är viktig och vi måste ständigt fråga oss: Tycker vi Vimmerby ser fint ut idag? Vi har turister större delen av året, hur vill vi visa Vimmerby? Nu borde det ha varit blommor här kan jag tycka", säger ordförande för Vimmerby Handel, Beathe Skaate och hänvisar till ytan framför rådhuset.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-06-01 18:00

– Vi får nog alltid räkna med några tomma lokaler som uppstår av olika orsaker, men för många tomma lokaler är inte bra. Ett större problem är om de står tomma i flera år utan något intresse. Men det är svårt för oss i Vimmerby Handel att påverka vem och vad som ska etablera sig, säger Vimmerby Handels ordförande Beathe Skaate.

Att handeln växer är ett läge att föredra, men även bevarandet av den har en viktig roll, enligt Skaate.

– Vimmerby är ett känt varumärke med en god handelstradition och med ALV som bidrar till att både besöksnäringen och turistnäringen ökar. Detta är till stor hjälp för att marknadsföra Vimmerby för nya etableringar. Vi har en tradition av att vara en attraktiv stad men får inte luta oss tillbaka. Det är viktigt är att se möjligheter och arbeta med attraktiviteten av vår stad.

Vad skapar en attraktiv stad?

– Förutom att stadsmiljön är viktig, är utbudet och blandningen av olika kedjebutiker och unika butiker viktigt. Att man kan åka förbi och bli kär i vår stad, och sedan välja staden för sin etablering, tycker jag är ett bra betyg för Vimmerby. Det är de entreprenörerna man ska ta vara på och hjälpa.

Hur kan den lokala handeln överleva e-handeln?

– Dels genom servicen som vi kan erbjuda i mötet i butik men också genom utbudet – att kunna erbjuda kunderna att klämma, känna och prova produkten. Där tycker jag att pandemin är ett bevis på att vi kan konkurrera med e-handeln. Nu gäller det för Vimmerby att fortsätta att stötta. Saknar du produkter i en butik, våga fråga efter dem. Ge butikerna en chans att ta hem dem.

Torget är en het fråga tillsammans med den kanske ännu hetare: centrumparkeringar.

Men vad vill egentligen Vimmerby Handel med torget i Vimmerby och centrum?

– Torget är viktigt. Det är en mötesplats som påverkar livet i stan med bland annat uteserveringar som skapar liv och rörelse. Det kommer att bli dialogmöte nu om framtidens torg och det ska bli intressant att höra.

– Väljer man att ta bort parkeringen från torget måste det lösas på annat sätt, då p-platser är viktigt. Att bygga centrumnära ökar också behovet av p-platser, men jag är övertygad att det går att lösa, säger Skaate.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!