Granskning: Gode mannen har minst 60 aktiva uppdrag

Vimmerby Tidnings granskning av Peter Mobergs verksamhet som god man och förvaltare visar att 67-Äringen har mÄnga gÄnger fler aktiva uppdrag Àn vad som rekommenderas. "Jag har aldrig varit med om nÄgonting liknande", sÀger Bjarne Lynbech frÄn RFS.

"En god man ska ha kontakt med sin huvudman minst en gÄng i mÄnaden, hur ska det fungera om man har sÄ mÄnga uppdrag? Jag har varit ordförande i föreningen i 23 Är och jag har aldrig varit med om nÄgonting liknande", sÀger Bjarne Lynbech frÄn föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhÀllsarbetare.

"En god man ska ha kontakt med sin huvudman minst en gÄng i mÄnaden, hur ska det fungera om man har sÄ mÄnga uppdrag? Jag har varit ordförande i föreningen i 23 Är och jag har aldrig varit med om nÄgonting liknande", sÀger Bjarne Lynbech frÄn föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhÀllsarbetare.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-07 20:00

Vimmerby Tidning har i omgĂ„ngar rapporterat om en 46-Ă„rig kvinna som tilldelades en ny god man mot sin vilja, vilket blev inledningen pĂ„ en utdragen rĂ€ttsprocess som verkar ha nĂ„tt sin Ă€nde i hovrĂ€tten förra veckan. Under arbetet har Vimmerby Tidning tagit del av information som gjort det intressant att titta nĂ€rmre pĂ„ kvinnans nu före detta gode man Peter Moberg. 

En omfattande kartlĂ€ggning som Vimmerby Tidning nu gjort tillsammans med flera andra titlar inom Öst Media visar att den 46-Ă„riga kvinnan delade god man med minst 60 andra personer, sannolikt Ă€nnu fler, i minst 6 kommuner i SmĂ„land och Östergötland. I en överklagan i Ă€rendet med 46-Ă„ringen skriver den gode mannen sjĂ€lv att han varit verksam som stĂ€llföretrĂ€dare i omkring 10 Ă„r och under den tiden Ă€r eller har varit stĂ€llföretrĂ€dare i drygt 300 olika Ă€renden. 

"Det fungerar bara inte", sÀger Bjarne Lynbech, ordförande i föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhÀllsarbetare, som Àr en politiskt obunden intresseförening som organiserar personer med uppdrag som gode mÀn och förvaltare. Han sitter Àven med i riksstyrelsen för föreningen, Riksförbundet frivilliga samhÀllsarbetare (RFS), som sammanlagt har 6000 medlemmar i hela Sverige.

– En erfaren god man kan ha 6 eller 7 enkla uppdrag eller 3 till 4 om det handlar om tyngre Ă€renden. Det Ă€r viktigt mot huvudmannen att man kan sköta uppdraget. Det finns fler i kommunen som har för mĂ„nga men ingen kommer i nĂ€rheten av det hĂ€r, sĂ€ger Bjarne Lynbech.

undefined
Vimmerby Tidning har sedan i höstas rapporterat om den 46-Äriga kvinnan som mot sin vilja blev tilldelad Peter Moberg som ny god man. I den senaste artikeln berÀttade Vimmerby Tidning att Göta hovrÀtt dömer till kvinnans fördel och att Peter Mobergs överklagan avslÄs.

Peter Moberg Àr en 67-Ärig och numera pensionerad man bosatt i Linköpings kommun. Vimmerby Tidning har vid flera tillfÀllen försökt komma i kontakt med honom, bÄde angÄende fallet med den 46-Äriga kvinnan och för att stÀlla frÄgor om hans verksamhet. PÄ ett sms med frÄgan om hur mÄnga huvudmÀn Peter Moberg har svarar han "Det Àr ingenting som angÄr dig."

KartlÀggningen visar att Peter Moberg under 2022 hade minst 21 aktiva uppdrag bara i Vimmerby kommun. Granskningen visar Àven att han samtidigt hade uppdrag som stÀllföretrÀdare i Kinda, Vadstena, Motala och TranÄs. Flera kommuner, bland andra Linköping och FinspÄng, har nekat till att lÀmna ut uppgifter kring den gode mannen med hÀnvisning till sekretess.

undefined
Vimmerby Tiddnings granskning visar att Peter Moberg har minst 21 aktiva uppdrag som god man eller förvaltare i bara Vimmerby kommun, vilket bara det Àr lÄngt över det antal uppdrag som RFS rekommenderar. Sammanslaget med verksamheten i flera andra kommuner har Moberg dessutom mÄnga fler uppdrag totalt.

Uppgifterna om hur mÄnga aktiva uppdrag Peter Moberg har samtidigt bygger pÄ en kalkyl som Vimmerby Tidning gjort efter en sammanstÀllning av arvoden som betalats ut i de olika kommunerna, vilka tidningen tagit del av. Siffrorna Àr sÄledes inte exakta men visar trots det tydligt att Peter Moberg har lÄngt fler aktiva uppdrag Àn vad som rekommenderas av bland andra RFS.

– Det Ă€r mĂ€nniskor och deras liv vi pratar om och det Ă€r jĂ€tteviktigt att man har en bra kontakt. En god man ska ha kontakt med sin huvudman minst en gĂ„ng i mĂ„naden, hur ska det fungera om man har sĂ„ mĂ„nga uppdrag? Jag har varit ordförande i föreningen i 23 Ă„r och jag har aldrig varit med om nĂ„gonting liknande. Det Ă€r sĂ„ ruttet sĂ„ man nĂ€stan inte tror att det Ă€r sant, sĂ€ger Bjarne Lynbech.

Det finns ingen lagstadgad övre grÀns för hur mÄnga uppdrag en god man fÄr ha, det beslutar i sÄ fall överförmyndaren i kommunen om, och flera kommuner har satt en egen grÀns.

Vimmerby Tidning har sökt kommunens nytilltrÀdda överförmyndare Peter FjÀllgÄrd (V) för en kommentar.

God man och förvaltare

God man

‱ Att fĂ„ en god man Ă€r vanligtvis en frivillig Ă„tgĂ€rd och man gĂ„r sjĂ€lv med pĂ„ att tingsrĂ€tten utser en god man. Om den som behöver hjĂ€lp inte förstĂ„r vad det innebĂ€r att ha en god man, kan ett lĂ€karintyg eller liknande behövas för att tingsrĂ€tten ska besluta. 

Förvaltare

‱ Om det inte Ă€r tillrĂ€ckligt med en god man kan tingsrĂ€tten utse en förvaltare. Det Ă€r en tvĂ„ngsĂ„tgĂ€rd och rĂ€tten kan alltsĂ„ besluta om förvaltare utan att den som behöver hjĂ€lp gĂ„r med pĂ„ det.

KĂ€lla: Sveriges domstolar

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!