Gammal konflikt eskalerade på torget – polisen utreder

Ett sönderskuret däck och en polisutredning ska vara kulmen på en flera år gammal dispyt mellan försäljare. "Han gick ut med en kniv. Det var fruktansvärt obehagligt", säger en av de inblandade.

En gammal konflikt blossade till liv på torget i Vimmerby.

En gammal konflikt blossade till liv på torget i Vimmerby.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-20 18:00

– Vi känner oss otrygga med att komma tillbaka till Vimmerby, säger en av de inblandade vars däck ska ha blivit sönderskuret.

– Vi är ibland ute och säljer på kvällen, så det händer att det inte känns så tryggt. Men så som det var i Vimmerby, mitt på dagen från en annan försäljare och med en kniv inblandad, har aldrig hänt förut. Man kände sig helt chockad. 

Under sommaren har en del av torget hållits öppen för gratis torghandel. Initiativet som togs av kommunen för att uppmuntra till ett levande sommartorg har lett till att allt fler knallar letat sig till Vimmerby. Men med det blossade en gammal konflikt upp mellan två av försäljarna som tidigare jobbat ihop. En dispyt som kulminerade förra onsdagen.

– Han jobbade för mig, berättar ägaren till däcket. 

– Sedan öppnade han en liknande verksamhet och då fick han köpa produkter av oss. Sedan försvann han och blåste mig på pengarna. Så vi hade en diskussion om det.

– Det började med att han kom och sa fula ord, säger den andre försäljaren.

– Han kommer inte hit för att sälja utan för att skapa problem för mig. För länge sedan hade jag enskild firma och jag brukade köpa av honom. Sista räkningen kunde jag just då inte betala, vilket jag medelade honom, då skickade han mig till kronofogden. 

undefined
När elen försvann eskalerade konflikten mellan två försäljare.

När strömmen till försäljningsvagnarna senare försvann ska konflikten ha tagit fart ordentligt. Versionerna går isär där den ene menar att elen försvann på grund av sabotage, medan den andra menar att strömmen gått av okänd anledning, antagligen för att det råkat komma in fukt i elcentralen.

 – När jag sedan backade ut så kom han med kniv och slog mot däcket. Det small riktigt ordentligt. Han var verkligen hotfull och jag ringde polisen, säger däckägaren. 

Den versionen håller den andra försäljaren inte alls med om och nekar både till hot och skadegörelse. Han menar att han inte höll i någon kniv utan en skruvmejsel för att försöka komma in i elcentralen och fixa så att han fick el igen.

–När jag kom tillbaka till min vagn då började de skrika att jag hade haft sönder deras däck. Hans personal var de som var bakom vagnen när det small. Efter att polisen varit här så körde de iväg utan problem. 

– Eftersom det är två däck på varje sida bak så kunde vi väldigt försiktigt köra iväg.  Vi tänkte hela tiden "hoppas att han inte kör efter oss". Vi ville bara lämna platsen, menar däckägaren.

undefined
Delar av torget i Vimmerby har i år och förra året hållits öppna för gratis torghandel. Kommunen menar att intresset från försäljarnas sida i år har varit stort och fler än ifjol har letat sig till Vimmerby.

Susanne Hafström har hand om ärendet hos polisen. 

– Vi har fått in en anmälan om skadegörelse där ett lastbilsdäck ska ha skurits sönder. Jag känner inte till att vi har haft några brott i samband med det här tidigare utan vad jag förstår är det en dispyt mellan två personer.

Varför är anmälan om skadegörelse och inte olaga hot?

– Med de uppgifter som jag har i nuläget kan jag inte se att det ska finnas några hot med i bilden utan jag ser bara att det rör sig om skadegörelse. Men det får vi titta på. Brottsrubriceringen kan komma att ändras om vi får ny information men som det är nu går vi vidare med ärendet som att det rör sig om en skadegörelse. 

Hur går ni vidare?

– Vi kommer gå igenom de vittnesförhör som hölls i samband med händelsen och hålla förhör med de personer som är inblandade.  Vi har uppgifter som behöver bli mer styrkta. Det kommer att bli något resultat men det är kanske inte det mest prioriterade ärendet just nu. 

Skadegörelse

Skadegörelse är när en gärningsperson har skadat eller haft sönder din egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Straffet för ringa skadegörelse, till exempel lindriga fall av klotter, är böter eller fängelse i högst 6 månader. För skadegörelse är straffet böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!