Filmer från elevernas storslagsmål spreds på internet

Ett rejält slagsmål med flera inblandade mellanstadieelever ledde till polisnärvaro på skolgården. Filmer från bråket spreds i sociala medier och nu har skolan startat en egen utredning som kan leda till åtgärder mot enskilda elever.

Enligt uppgifter till Vimmerby tidning ska bråket ha varit kopplat till en TikTok-challange, något som rektorn Anna Ljungqvist varken vill bekräfta eller dementera.

Enligt uppgifter till Vimmerby tidning ska bråket ha varit kopplat till en TikTok-challange, något som rektorn Anna Ljungqvist varken vill bekräfta eller dementera.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-05-03 09:30

Det var på måndagen förra veckan som slagsmålet, där både femte- och sjätteårselever från Astrid Lindgrens skola, var inblandade bröt ut. Enligt P4 Kalmar, som tagit del av en video från händelsen, kan man se hur barn slåss och sparkar varandra. Ett barn ska också ha hamnat på marken och utsatts för strypgrepp av ett annat barn medan andra elever står runtomkring och hejar på och skriker fula ord.

– Det hände efter skoltid och utanför skolans område och därför kan jag inte säga jättemycket om själva händelsen på måndagen men vi från skolan fick till oss vad som hade hänt dagen efter. Det fanns elever som var väldigt ledsna och oroliga och vi behövde ta tag i det, när elever kommer till skolan och mår dåligt blir det vårt ansvar säger Anna Ljungqvist, rektor för låg- och mellanstadiet på Astrid Lindgrens skola.

Oroliga vårdnadshavare hörde av sig efter att de sett att filmerna från slagsmålet fått stor spridning i sociala medier.

– Det var jättestor spridning av filmerna och det här är en stor händelse på det sättet att det var väldigt många elever som var inblandade, filmerna har setts av både elever och vårdnadshavare. Vi har jobbat med vår egen utredning en vecka och det kommer att ta ytterligare tid, kanske två veckor, innan vi är klara, säger Anna Ljungqvist.

undefined
Anna Ljungqvist, rektor på Astrid Lidngren skola, säger att man ser allvarligt på händelsen och mes tor sannolkhet kommer att vidta åtgäder efter det som hänt.

Enligt uppgifter till Vimmerby tidning ska bråket ha varit kopplat till en TikTok-challange, alltså en utmaning i sociala medier.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera att det är så men vi har fått det tipset från vårdnadshavare som försöker hjälpa till. Hittills har det i vår egen utredning inte kommit fram någonting som visar att det är så, säger Anna Ljungqvist.

Vilken koll har skolan generellt på vad som händer på exempelvis TikTok?

– Det är jättesvårt för att hänga med men vi försöker verkligen jobba med det. Vi vänder oss även här till föräldrarna och ber dem vara med och hålla koll på barnens sociala forum. Det har de haft den här gången eftersom de vänt sig till oss.

Rektorn säger också att man ser väldigt allvarligt på händelsen och att det var därför hon tog kontakt med polisen efter händelsen, som visade sin närvaro på skolgården under en lunchrast på onsdagen. 

– Vi fick en påringning från skolan om ett slagsmål mellan femmor och sexor, de ville ha ett besök av oss och så blev det. Har man god uppfostran hemifrån så hoppas jag man förstår vad det handlar om när man ser en polisbil. Vi vill inte skrämmas utan bara visa att vi finns, säger Håkan Karlsson vid Vimmerbypolisen. 

undefined
"Vi vill inte skrämmas utan bara visa att vi finns, säger Håkan Karlsson" om polisens närvaro på skolan.

Vidare berättar Håkan Karlsson att man utöver besöket på skolgården inte är polisiärt inkopplade och därför vet han inte mer om TikTok-utmaningen som ska ha legat bakom slagsmålet. Skulle slagsmålen fortsätta kan det bli ändring på det. 

– Slagsmål skulle i värsta fall kunna landa i en polisanmälan som då går till socialtjänsten, säger han. 

Sedan polisens besök har det inte uppstått fler liknande oroligheter bland eleverna, berätta rektorn. Utredningen är inte klar än men slutresultatet kan bli att man vidtar flera olika åtgärder

– Vi kommer säkerligen att vidta åtgärder både på individnivå och på gruppnivå när vi är klara, säger Anna Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!