Får Mp eller SD sista platsen?

Spänningen i det dramatiska kommunvalet i Vimmerby består över helgen. Först på måndag kontrollräknas rösterna. I slutänden kan lottning avgöra.

Vilka partier får vilka positioner i stadshuset? Den olidliga spänningen om hur kommunvalet i Vimmerby egentligen slutar består.

Vilka partier får vilka positioner i stadshuset? Den olidliga spänningen om hur kommunvalet i Vimmerby egentligen slutar består.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-09-14 20:32

– Vi hinner inte räkna rösterna för Vimmerby förrän på måndag, säger Christina Karlberg, på länsstyrelsens valkansli i Kalmar på fredagseftermiddagen.

Då var tre kommunval färdigräknade och räkningen pågick för ytterligare fyra, men inte Vimmerby.

– Vimmerby räknas näst sist, och vi ligger inte efter så på måndag ska vi bli klara, säger Christina Karlberg.

Det innebär att dramatiken om det sista 49:e mandatet i fullmäktige lever vidare över helgen.

Det är ett 45-tal röster som avgör om det blir Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna som tar platsen. Svaret kommer när länsstyrelsen kontrollerat de rösterna.

Med det nuvarande resultatet tar SD även en plats i kommunstyrelsen av egen kraft. Den nya kommunstyrelsen utökas med två platser till elva ledamöter på grund av att två utskott, ett för kultur- och fritid och ett för samhällsbyggnad, införs.

Däremot är det oklart hur platserna i de tre sjumannanämnderna, social–, barn- och utbildning– och valnämnden kan komma att fördelas.

SD tar ingen plats av egen kraft till någon av nämnderna.

Samtidigt finns det scenarier där till och med en lottning kan komma att avgöra vilket parti som får den sjunde platsen.

Leif Larsson (C) i Centerns förhandlingsgrupp vill inte kommentera det.

– Det är hypotetiskt, det finns flera olika scenarier beroende på vilken majoritetslösning det blir och vilka valtekniska samarbeten det blir. Därför finns ingenting att kommentera förrän vi vet resultatet och vad det leder till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!