Experten om Nachtweijs krav: "Extremt ovanligt"

"Det är inte bra för centern i Vimmerby att turbulensen rivs upp igen, samtidigt har jag väldigt svårt att se att den tidigare kommunstyrelseordföranden ska nå någon framgång med det hon begär."

  Statsvetaren vid Linneuniversitet, Erik Wångar, har följt de politiska turbulensen i stadshuset sen hösten 2019. "Det är framför allt inte bra för centern att den här turbulensen rivs upp igen och det är extremt ovanligt att återta en uppsägelse efter så lång tid" säger han.

Statsvetaren vid Linneuniversitet, Erik Wångar, har följt de politiska turbulensen i stadshuset sen hösten 2019. "Det är framför allt inte bra för centern att den här turbulensen rivs upp igen och det är extremt ovanligt att återta en uppsägelse efter så lång tid" säger han.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson / Linneuniversitetet

Vimmerby2021-08-19 16:50

Det säger statsvetaren vid Linneuniversitet, Erik Wångmar, i en reflektion över den oväntade vändningen i den så kallade Stadshuskrisen i Vimmerby som bröt ut för två år sen.

Nu är det förra ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C), som i tre skrivelser till Vimmerby kommun begär resning och rättelse och ändring av ett flertal beslut sen hösten 2019 och framåt.

Hon grundar det på att förvaltningsrätten i mars i år gav henne rätt sen hon överklagat fullmäktiges beslut att neka henne ansvarsfrihet. Hon anser att förvaltningsrättens dom innebär att det inte fanns några brister i hennes ledarskap efter sommaren 2019.

Hon sammanfattar sin begäran om åtgärder mot beslut som hon anser ska rättas eller återtas i sju punkter:

• "Carolina Leijonrams åtgärd 9 sept. 2019 avstängning av KSO från stadshuset.

• Avsägelse som Leif Larsson 21 okt 2019 tvingade mig att skriva på.

• KS 22 okt om verkställighet av Carolina Leijonrams beslut 9 sept 2019 och fortsatt avstängning med lön fram 9 januari 2020, därefter utan lön.

• KF-beslut under ledning av Leif Larsson att godkänna avsägelse.

• KF–beslut att välja Jacob Käll som KSO.

• Lönekontorets verkställighet av beslut om avstängning och ekonomiskt skadestånd med helt löneavdrag från 9 jan 2020.

• KS beslut 24 aug om yttrande till förvaltningsrätten."

Det innebär att hon bland annat begär att kommunen ska häva valet av Jacob Käll och att hon ska få ersättning motsvarande den lön hon skulle haft som kommunalråd från och med den 9 januari i fjol.

– Det måste anses extremt ovanligt att ta tillbaka en avsägelse efter så lång tid och jag har väldigt svårt att se att hon ska kunna nå någon framgång. Jag kan tänka mig att centerpartiet i såväl Vimmerby som distriktet i Kalmar inte är alls glada över den här situationen, sammanfattar Erik Wångmar.

 Leif Larsson (C) och Jacob Käll (C) avböjer att kommentera uppgifter om hot och tvång.

– Skrivelserna är ställda till kommunen, inte till mig, så det är kommunstyrelsens sak att hantera, säger Leif Larsson.

– Det enda jag kan säga nu är att vi kommer att ta det enligt regelboken. Det kan innebära olika vägar för olika delar i skrivelserna, säger Jacob Käll (C).

Hur påverkas centern ett år före valet?

– Det är inte bra för centern, inte för politiken och inte för kommunen alls på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!