Slutet är kommet för Vimmerby Skog och Trädgård

Pandemin orsakade förseningar i leveranser för Vimmerby Skog och Trädgård. Länge kämpade ägaren Oskar Cederstrand i motvind och nyligen fick han ett erbjudande som gjorde det lite lättare att ta ett tufft beslut.

Oskar Cederstrand har nu valt att inleda processen med att avveckla Vimmerby Skog och Trädgård efter ett tufft år i pandemins tecken. Men ett nytt jobberbjudande gjorde det vemodiga beslutet något enklare: "Jag kommer fortfarande kunna erbjuda mina kunder samma service fast i min nya anställning", säger Oskar Cederstrand.

Oskar Cederstrand har nu valt att inleda processen med att avveckla Vimmerby Skog och Trädgård efter ett tufft år i pandemins tecken. Men ett nytt jobberbjudande gjorde det vemodiga beslutet något enklare: "Jag kommer fortfarande kunna erbjuda mina kunder samma service fast i min nya anställning", säger Oskar Cederstrand.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-31 20:00

Nyligen skrev vi om hur Vimmerby Skog och Trädgårds överlevnad hängde på en skör tråd efter en pandemi som präglats av försenade leveranser. Nu är beslutet taget om att lägga ner verksamheten.

– Sedan jag pratade med tidningen sist har jag har haft en process, eller betänketid, för att se vad det hela landar i. Förhoppningen var att driva företaget vidare men det har varit en sån oro varje dag över försenade leveranser som hela tiden skjuts upp. Sedan fick jag ett jobberbjudande jag inte kunde tacka nej till, säger Oskar Cederstrand.

Hade inte leveranstiderna påverkats så pass mycket av pandemin hade företaget gått en annan framtid tillmötes, menar Cederstrand, men den ekonomiska påfrestningen och långa arbetsdagar gav anledning att ta sig en funderare.

– Den ekonomiska biten har vägt tungt i frågan. Jag har två småbarn, en familj, och jag har funderat mycket över om man ska behöva jobba 16-17 timmar per dygn. Jag har haft svårt att tacka nej till jobb och har försökt trycka in så mycket som möjligt på en dag utan att få tillbaka för det.

Det nya jobberbjudandet, hos Axima Häggbergs, innebär nu att Cederstrand får fortsätta att arbeta med det han älskar: nämligen service och försäljning av gräsklippare och fyrhjulingar, men med fasta arbetstider och en garanterad lön den 25:e varje månad.

– Tanken med anställningen är att fortsätta med robotgräsklippare och det här som jag tycker är kul. Så mina tidigare kunder kommer fortfarande kunna vända sig till mig. Men sedan slutar min arbetstid klockan fem och jag kan åka hem och få vara med min familj. 

undefined
Service och försäljning av robotgräsklippare blir det även i den nya anställningen. På bilden syns Oskar Cederstrand med hunden Flix.

Exakt när företagets sista dag blir är ännu oklart men det blir någon gång under september månad.

– Avvecklingen är startad men ingen kund som lämnat in något behöver känna oro. Alla ordrar och allt jag har tagit på mig ska jag göra klart. Sedan kanske det tar någon dag extra eftersom jag är ensam men så är det.

Med nedläggningen går nu också en epok i graven.

– Det känns inte jättebra, det gör det inte. Det var min farbror som startade och drev företaget innan och jag har pratat med honom inför beslutet. Men det har varit självklart från alla inblandade och hela min familj att jag borde ta det här erbjudandet så det känns bra att ha deras stöd.

Att låta någon annan köpa och driva företaget ingår i dagsläget inte i planen – även om Cederstrand inte helt vill stänga den dörren.

– Det är ett familjeföretag som jag har lagt all min tid och hela min själ i och där jag har byggt upp ett förtroende hos mina kunder. Visst man kanske borde sälja bolaget men jag känner mig lite kluven i den frågan faktiskt. Mitt koncept har varit att ge den bästa personliga servicen som möjligt och jag är lite orolig för att någon kanske förstör det jag har byggt upp. Men det är klart, vill någon köpa det och driva vidare får man väl se över det.

Att nu gå från att vara egenföretagare till att bli anställd innebär flera förändringar men en välkomnad sådan är att kunna få åtnjuta en helt vanlig semester.

– Jag har räknat ut att jag haft totalt fyra veckor semester på sju år. Jag har inte tänkt på det så innan – för jobbet har varit så roligt– men på senare år har jag känt att det sliter. Nästa år får förhoppningsvis även jag en "Svensson"-semester, avslutar Oskar Cederstrand.

Om företaget

Vimmerby Skog och Trädgård startades i april 2010. 

Oskar Cederstrand tog över under verksamhetsåret 2014 och har sedan dess drivit bolaget.

Vimmerby Skog och Trädgård har bedrivit verksamhet inom försäljning och reparationer av maskiner, motorsågar och röjsågar. Samt även bedrivit utbildningsverksamhet och konsultverksamhet inom skogsindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!