Efter satsningen – nu hänger nya utbildningen löst

Vimmerby Folkhögskola har stängt ansökan till två av sina utbildningar. Nya musikallinjen är fortsatt sökbar – men trycket är lågt.

Bildkollage: Vimmerby Folkhögskola och rektor Susanne Lindvall

Bildkollage: Vimmerby Folkhögskola och rektor Susanne Lindvall

Foto: Magnus Strömsten and Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-04-20 11:50

På Vimmerby Folkhögskola har ansökningen stängt till utbildningarna för medicinsk sekreterare och socialpedagog och söktrycket har varit gott.

– Till medicinsk sekreterare har vi 62 sökande och till socialpedagog 41, berättar rektor Susanne Lindvall.

Till respektive utbildning finns det 18 platser och urvalet kommer att grunda sig i behörigheten hos de sökande.

– Jag skulle säga att tre fjärdedelar av de sökande har rätt behörighet och att det i år är fler än tidigare år vilket gör urvalet lättare.

Att det är många sökande är ingen slump. Det var ett högt tryck redan förra året och utbildningarna har historiskt sett varit populära.

– Båda två är utbildningar som ger jobb, de är eftertraktade på arbetsmarknaden. Framförallt medicinsk sekreterare. De får ofta jobberbjudande redan på sin praktik och då finns det ändå två såna här utbildningar i regionen.

Några utbildningar har fortfarande öppet för ansökningar. En sådan är den nya musikallinjen.

– Vi vet av tradition att det är lite färre sökande till nya koncept. Just nu har vi inte underlaget som behövs för att linjen ska gå igång men vi vet också av erfarenhet att väldigt många söker de absolut sista dagarna. 

Finns det risk för att utbildningen inte kommer igång?

– Vi får se om vi behöver förlänga ansökningsperioden en vecka eller hur det blir. Det vore såklart tråkigt om den inte kom igång men vi tror att det kommer komma in ansökningar nu på slutet, säger Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!