Efter rekordåret för sågverken – nu saktar det in

Sågverksbranschen kan se tillbaka på drygt ett år med stor efterfrågan och höga priser. Men nu har det börjat sakta in och några sågverk väljer att låta produktionen stå still under några dagar.

Prisökningen har också märkts av gentemot skogsägare, som får mer betalt för timmret som avverkas.

Prisökningen har också märkts av gentemot skogsägare, som får mer betalt för timmret som avverkas.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-12-05 07:00

– Att det varit en så stark uppgång och efterfrågan har jag inte varit med om tidigare under mina 25 år i branschen, säger Jan Liljegren, VD för Vida VMO som står för Vimmerby, Mörlunda och Orrefors. 

Vida tog över sågverken i Vimmerby och Mörlunda efter Bergs Timber i september förra året. Det blev ett minst sagt gynnsamt läge att gå in i för den nya ägaren.

– Då vände marknaden uppåt väldigt kraftigt och sen fortsatte det in i början på 2021 och sen hela vägen fram till semestern i stort sett. Det man fick fram gick iväg direkt, och hade vi fått fram mer varor så hade de också gått iväg, säger Liljegren. 

undefined
Vida sågverk i Vimmerby låter produktionen stå still mellan jul och nyår.

På Frödinge Hällerum AB har läget varit lika gynnsamt. Säljaren Johan Bengtsson minns tillbaka till början av 2020 när coronapandemin slog till.

– Då tänkte man att det skulle ta tvärstopp och inte gå alls. Men på något sätt så fortsatte efterfrågan och var jättebra det första kvartalet då, säger han och fortsätter:

– Priserna gick inte upp då, för alla gick och avvaktade och trodde att det skulle gå åt andra hållet. Men det var jättebra efterfrågan ända fram till augusti-september 2020, då började priserna gå upp. Sen fortsatte det så och man trodde hela tiden att det inte kunde bli högre, men det kunde det ju. 

undefined
Efter en period på över ett år med stor efterfrågan och höga priser på virke så har det nu lugnat ner sig.

Efter sommarsemestern 2021 började det märkas ett något lugnare tempo på marknaden.

– Jag tror att många kunder har köpt på sig mycket och sen går det alltid ner lite i slutet av året när det blir kallare och byggnationen går ner. Sen tror jag många går och väntar för att se vad som händer, säger Johan Bengtsson. 

– Det är en stor scenförändring mot hur läget var i våras. För tillfället är utbudet större än efterfrågan, men vi är vana med snabba förändringar i marknaden både uppåt och nedåt. I grunden är det ett stort intresse för byggande i trä, säger Jan Liljegren. 

På Vida i Vimmerby och Mörlunda kommer man att låta sågproduktionen stå still mellan jul och nyår. Södra Wood, sågverksdelen av Södra, justerar sin produktion under december, enligt ett pressmeddelande. Men på Frödinge Hällerum så har man inte planerat för någon stiltje.

– Vi kommer att såga i mellandagarna, säger Johan Bengtsson. 

undefined
Prisökningen har också märkts av gentemot skogsägare, som får mer betalt för timmret som avverkas.

Johan Johnsson är områdeschef på Södra i Vimmerby. Han jobbar mot skogssidan och berättar att priset ökat på timmer. 

– Jag kan tänka mig att vi har haft fyra-fem prishöjningar sista ett och ett halvt året och det är många skogsägare som passar på när priset går upp, så vi har haft jättemycket besök, skogsägarträffar och affärer under hösten. Det har varit väldigt intensivt för oss. 

Urban Andersson, VD på Carlenskogs bygghandel, berättar att det har varit en rejäl åtgång på virke, trots att priserna stigit.

– Har man bestämt sig för att bygga så gör man det och grejerna ska stå där i många år – man kan inte stirra sig blind på att det är dyrare i år än förra året. 

Om det tidigare under året har varit svårt att få tag på virke så har det lugnat ner sig nu.

– Det har lugnat sig i och med att det är den tiden på året när åtgången inte är lika brutal som den är under högsäsong. Nu är det inget större problem att få tag på virke. 

Under vintersäsongen är det främst proffsbyggare som är igång och bygger, men till våren kommer hemmabyggarna också igång enligt Urban Andersson.

undefined
"Nu är det inget större problem att få tag på virke", säger Urban Andersson, VD på Carlenskogs bygghandel.
Sågverk i närområdet

Det finns tre sågverk i Vimmerby kommuns geografiska område.

Frödinge Hällerum AB har två sågverk; ett i Frödinge och ett i Hällerum.

Vida AB köpte sågverket i Hamra, strax utanför Vimmerby, av Bergs Timber AB. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!