"Vi måste värna om våra lokala handlare"

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet att klädbutiken Till Dej kommer att lägga ner. Nu vill Beathe Skaate, ordförande i Vimmerby Handel, påminna Vimmerbyborna om vikten av att handla lokalt.

Beathe Skaate är ordförande i Vimmerby Handel. "Från handeln är vi ledsna för butiksinnehavarnas skull", säger hon.

Beathe Skaate är ordförande i Vimmerby Handel. "Från handeln är vi ledsna för butiksinnehavarnas skull", säger hon.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-02-09 06:00

Ägarna till klädbutiken Till Dej tog på onsdagen beslutet att stänga butiken. Ett besked som ordförande i Vimmerby Handel, Beathe Skaate, tycker är tråkigt.

Hur ser du på att det blir ännu en tom lokal i centrum?

– Vi har faktiskt inte så många tomma lokaler, men det är klart att det alltid är tråkigt när en verksamhet lägger ner och försvinner på olika sätt, så är det. Först och främst är det såklart trist att man behöver välja att göra det, men stan behöver också ha ett utbud och så många butiker som möjligt för att få både kunder och besökare, säger Beathe Skaate.

Även om hon tycker att det är ledsamt med nedläggningen har hon stor förståelse för att butiksägarna haft en tuff situation, och kan förstå varför de väljer att lägga ner.

– De har ju mycket annan verksamhet också som är viktig för Vimmerby. Livet ska fungera också, men det kommer att märkas att blir en butik mindre.

Visste du om att butiken skulle lägga ner eller kom det som en förvåning?

– Nej det visste jag inget om förrän ni ringde. De har flaggat för att det har blivit lugnare, men det har det blivit för många med den hushållskris man kan säga att vi har. Det är en tuff tid nu, säger Beathe Skaate.

Hon resonerar kring hur folk var bättre på att gynna och stötta lokala handlare under pandemin, men att det handeln möter nu är en annan typ av kris.

– Det är något vi måste lära oss alla vi som bor här. Vi behöver handla lokalt och stötta våra lokala handlare. Den här gången beror nedläggningen visserligen på ett livspussel också som spelar in, men det är väldigt viktigt att vi inte glömmer det, säger Beathe Skaate.

Tror du att det kommer ta lång tid innan det blir någon ny verksamhet i lokalen?

– Det är svårt att säga. Vi vill gärna ha bra handel och när vi får förfrågningar kring om det finns några lokaler lediga så jobbar vi mycket för att lyfta de positiva delarna med Vimmerby. Det är vad vi kan göra och sedan är nästa steg hur fastighetsägarna jobbar och driver på för att få sin lokal uthyrd. Där brukar vi ha ett bra samarbete.

Enligt Beathe Skaate är vägen framåt för Vimmerby Handel nu att jobba hårt för att ordna aktiviteter, få ett bra flöde av kunder och besökare i stan och ge dem en så positiv upplevelse som möjligt. 

Butiken Till Dej i centrala Vimmerby lägger ner.
Butiken Till Dej i centrala Vimmerby lägger ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!