Dyr nota efter turer kring Vimarhem

Notan på 1,2 miljoner för den extra granskningen av Vimarhem gör att centern kräver hårdare rutiner för utredningar och konsulttjänster.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2018-08-14 17:06

– Det behövs tydligare syften och ett ekonomiskt tak för vad ett uppdrag får kosta, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C) vid en pressträff med centern på tisdagen.

Partiet kritiserar kostnaderna för flera av de utredningar kommunen beställt av externa konsulter under den gångna mandatperioden och i synnerhet den senaste som avser den extra granskningen av Vimarhem i maj i år. Slutnotan hamnar på 1,2 miljoner plus moms. En kostnad som faller på det kommunala förvaltningsbolaget efter ett beslut att ge PwC uppdraget på löpande räkning.

Ingela Nilsson Nachtweij är självkritisk över sin delaktighet i beslutet.

– Jag borde ifrågasatt upplägget, men det pratades aldrig ekonomi kring den här frågan och det var väldigt bråttom, säger hon.

Magnus Danlid tycker att summan 1,2 miljoner är förfärande.

– Det är sju personer som arbetat i sex veckor och presenterat en rapport på 33 sidor och den kommer inte att leda till några speciellt stora åtgärder.

Centern pekar av samma skäl på andra granskningar av kosten, föreningslivet, och genomlysningen av barn- och ungdomsnämnden som också kostat stora belopp.

– Vi var emot BUN-utredningen. Vi ville byta förvaltningschef. Men utredningen är bra om den används rätt, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Centern vill att kommande granskningar ska drivas som projekt och ledas av någon anställd inom kommunen.

– Man tar in externa konsulter vid behov. Men det ska vara tydligt syfte och det måste finnas ett tak för kostnaden för utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!