Dödshot mot partikollega tas upp i tingsrÀtten

Erik Paulsson, numera utesluten ur Centerpartiet, stÄr pÄ tisdag inför tingsrÀtten Ätalad för att ha hotat partikollegan Ingela Nilsson Nachtweij i Vimmerby, till livet under ett telefonsamtal med en partiombudsman förra Äret.

Det Àr snart ett Är sen tidigare centerpatisten Erik Paulsson, t.v. Ätalades för att ha uttalat dödshot mot Ingela Nilsson Nachtweij. Först nu ska tingsrÀtten avgöra mÄlet sedan flera planerade rÀttegÄngar skjutits fram.

Det Àr snart ett Är sen tidigare centerpatisten Erik Paulsson, t.v. Ätalades för att ha uttalat dödshot mot Ingela Nilsson Nachtweij. Först nu ska tingsrÀtten avgöra mÄlet sedan flera planerade rÀttegÄngar skjutits fram.

Foto: Arkiv TT-Bild / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-07 07:00

– Det ska bli skönt att fĂ„ detta Ă„tal avgjort i rĂ€tten eftersom det snart gĂ„tt ett helt Ă„r sedan hotet. Det har pĂ„verkat mig mycket och Ă€ven mina anhöriga, sĂ€ger Nilsson Nachtweij (C).

Det olaga hot den förre centerpartisten Erik Paulsson Ätalades för den 26 augusti i fjol ska ha skett under ett telefonsamtal mellan honom och centerns ombudsman i Kalmar lÀn. Enligt Ätalet och förundersökningen ska Erik Paulsson tre-fyra gÄnger ha sagt till att han skulle slÄ ihjÀl partikollegan om hon inte slutade upp att tycka saker offentligt i medier och pÄ sociala medier. NÄgot Erik Paulsson förnekar.

Samtalet mellan Paulsson och partiombudsmannen skedde den 12 juni. Tre dagar senare polisanmÀlde ombudsmannen hotet. Samma dag skulle fullmÀktige i Vimmerby ta beslut om att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet för Är 2019. Hotbilden och risken att möta partikollegan gjorde att hon avstod frÄn möjligheten att försvara sig inför fullmÀktige före beslutet. En knapp majoritet beslutade att vÀgra henne ansvarsfrihet, det beslutet upphÀvdes av förvaltningsrÀtten i mars i Är.

Enligt Anna–Lena Pogulis, projektledare pĂ„ Sveriges kommuner– och regioner, ökar hot och hat mot politiker generellt.

– Var tredje förtroendevald har upplevt hot eller hat. Det gĂ€ller Ă€ven andra grupper som exempelvis journalister och det Ă€r tragiskt i sig. Vad som Ă€r Ă€n mer sorgligt Ă€r att upplevda hot mellan politiker ocksĂ„ ökat enligt Politikernas trygghetsundersökning som genomförs av Brottsförebyggande rĂ„det sen 2016, i varje fall nĂ€r de tillhör olika partier. DĂ€remot ser vi en minskning av hot inom det egna partiet. Men Ă€ven dĂ€r har drygt tvĂ„ procent av de 8 600 tillfrĂ„gade upplevt att de fĂ„tt utstĂ„ hot i nĂ„gon form, sĂ€ger hon.

Hon markerar ocksÄ en viktig skiljelinje.

– Det finns en grĂ„zon med en hotfull ton som Ă€r oacceptabel, men som inte leder vidare till polisanmĂ€lan eller Ă„tal. Det Ă€r viktigt att alla partier gĂ„r ihop och markerar tydligt ocksĂ„ mot det oacceptabla för att vi ska kunna behĂ„lla den öppenhet och tillit som Sverige Ă€ndĂ„ har.

RÀttegÄngen om Vimmerbyfallet har flyttats fram flera gÄnger. Först pÄ grund av covid 19, sen pÄ grund av att den misstÀnktes vittne befann sig utomlands. Vimmerby Tidning kommer rapportera pÄ plats frÄn rÀttegÄngen under tisdagen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!