Rena guldgruvan för de nya sekreterarna

Tolv elever avslutade nyligen sina studier till medicinsk sekreterare på Vimmerby folkhögskola. Samtliga inblandade har nu ett arbete att gå till. Sara Forsén kallar åren på utbildningen för de bästa i sitt liv.

Sara Forsén är nyutbildad medicinsk sekreterare.

Sara Forsén är nyutbildad medicinsk sekreterare.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-06-08 19:00

I början av juni månad var det dags för tolv nyutbildade medicinska sekreterare att lämna sina två år långa studier på Vimmerby folkhögskola.
De berörda eleverna slussas nu till en tämligen positiv arbetsmarknad.

Elva kvinnor och en man gick nämligen direkt från skolbänken till olika anställningar som just medicinsk sekreterare.

– Att gå den här utbildningen var det bästa jag har gjort hittills i livet, säger 33-åriga Sara Forsén som är en av de före detta eleverna.

Sara, som bor i Hällerum, kommer under sommaren att arbeta heltid som medicinsk sekreterare på hälsocentralen i Ankarsrum. Det är något som hon verkligen ser fram emot.

– Jag var där redan under praktiken på utbildningen samt förra sommaren, berättar hon.

Sara säger också att det inte var den gynnsamma arbetsmarknaden för medicinska sekreterare som först och främst fick henne att söka utbildningen.

– Nej, det handlar mer om att jag alltid har gillat att skriva olika saker. Samtidigt får jag också ha patientkontakt och det är jag ju van vid eftersom jag tidigare jobbade som undersköterska under många år.

Arbetet som medicinsk sekreterare innebär också nya utmaningar för Sara och hennes före detta klasskamrater.

– Den största utmaningen är nog att lära sig att förstå vad läkarna säger eftersom de använder många latinska ord. En annan utmaning är att kunna sätta rätt diagnos på patienten när man skriver in läkarnas uppgifter i journalen. Det går bättre och bättre och man lär sig mer och mer hela tiden.

Mathilda Söderlund är biträdande rektor på Vimmerby folkhögskola. Hon berättar för Vimmerby Tidning att det allt som oftast är ett hårt söktryck till de befintliga platserna på utbildningen till medicinsk sekreterare. Det är en tendens som har legat stadigt på samma nivå sedan den biträdande rektorn tillträdde år 2005.

– Vi har till nästa läsår haft 65 ansökningar till 18 platser och det är ungefär som det brukar vara.

Av de 65 sökande till kommande kursstart är 92 procent kvinnliga sökanden, enligt Mathilda Söderlund. Hon säger också att åldern på de sökande pendlar mellan 20 och 55 år.

– Men tyngdpunkten ligger på dem som är födda på 80- och 90-talet, säger hon avslutningsvis apropå den kommande kullen av blivande medicinska sekreterare.

Alla eleverna på utbildningen till medicinsk sekreterare vid Vimmerby folkhögskola fick jobb efter avslutade studier tidigare i juni.
Alla eleverna på utbildningen till medicinsk sekreterare vid Vimmerby folkhögskola fick jobb efter avslutade studier tidigare i juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!