Avslag för planer på bostäder vid Bodasjön

Det blir ingen detaljplan för bostäder i en äng vid Bodasjön några kilometer utanför Vimmerby tätort. Kommunstyrelsen i Vimmerby avslår markägarnas ansökan om ett planbesked.

Här på ängen ett par kilometer utanför Vimmerby och där Bodasjön glittrar genom det gröna lövverket tänkte sig markägarna exploatera bostadstomter. Men det blev nej hos kommunen för ansökan om planbesked. Ett beslut som inte kan överklagas.

Här på ängen ett par kilometer utanför Vimmerby och där Bodasjön glittrar genom det gröna lövverket tänkte sig markägarna exploatera bostadstomter. Men det blev nej hos kommunen för ansökan om planbesked. Ett beslut som inte kan överklagas.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-06-25 18:00
undefined
"Vi har inget annat val än att avslå ansökan om planbesked eftersom marken ligger inom strandskyddat område och består av produktiv jordbruksmark som också är skyddad" säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

– Tjänstemännen som utrett den här ansökan säger att länsstyrelsen inte kommer godkänna någon detaljplan för det här området. Dels är det för nära sjön, dels är det odlingsbar mark och det får man inte planlägga. Så det finns ingenting annat att göra än att avslå ansökan om planbesked, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Bakom ansökan som nått kommunstyrelsen via miljö- och byggnadsnämnden står markägarna Ingela Nilsson Nachtweij och Göran Nachtweij. 

undefined
Här i "Råhällsängen" har markägarna en vision om tomter för bostäder. Tanken var att bygga ut en mindre traktorväg som förbindelse med Bysjövägen, i rött.

Enligt ansökan har de i flera år haft en vision att skapa ett antal tomter i sjönära läge i en tidigare betesäng på sina marker på Bodasjöns östra sida. Ängen har använts som skogsbete för nötkreatur, men stängslet togs bort för flera år sedan. Hur många tomter de tänkt sig framgår inte av ansökan, men området de vill detaljplanlägga är på cirka 10 000 kvadratmeter och tanken är att stycka av tomterna för byggnation av permanentbostäder eller fritidshus.

Men på miljö- och byggnadsförvaltningens inrådan säger kommunstyrelsen nej och det beslutat kan inte överklagas.

– Däremot kan man ju komma in med en ny ansökan om planbesked för någon annan del av marken utanför strandskyddet och odlingsmarken, säger Helen Nilsson.

Markägarna vill inte kommentera vare sig ansökan om planbesked eller kommunstyrelsens beslut om densamma, det säger Ingela Nilsson Nachtweij till Vimmerby Tidning. 

Karta: Bodasjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!