Vimarhems "vita villa" på Kungsgatan står fortsatt tom

Huset är i princip underhållsfritt men ingen bor där och ingen hyr kontorslokal. Vad händer egentligen med Vimarhems vita villa i korsningen Kungsgatan–Kampgatan?

Vd Johan Oléhn menar att huset är i ett skick som tillåter det att stå tomt i flera år utan att förfalla.

Vd Johan Oléhn menar att huset är i ett skick som tillåter det att stå tomt i flera år utan att förfalla.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-09-01 16:08

Bredvid vad som är tänkt att bli kvarteret Uven står en annan fastighet som även den ägs av det kommunala bolaget Vimarhem. Ett stort pampigt vitt hus i flera våningar beläget uppe vid kyrkan. I dagsläget står huset tomt, trots rådande bostadsbrist i kommunen.

– Vi får se lite. Vi har haft lite olika funderingar på om man skulle kunna använda det som bostad men vi vet inte. Det kostar inte speciellt mycket där det står och det är i ett skick som gör att underhållet är minimalt för tillfället, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Enligt Vimarhem kan huset stå orört i många år utan att förfalla, med både tak, fönster och fasad i gott skick och fjärrvärme indraget i huset. Men några bostäder blir det inte i dagsläget, mycket på grund av kostnaden det skulle innebära.

– Vi undersökte vad det skulle kosta att göra om det till lägenheter men vi kunde konstatera att det skulle bli för dyrt. Vi får inte ut det vi skulle behöva utan att hyrorna blir för höga.

I dagsläget finns det inget aktivt beslut kring husets framtid mer än att det just nu ska stå där det står – orört.

– Det ska inte rivas eller säljas utan nu är det Uven vi prioriterar, säger styrelseordförande Magnus Danlid (C).

– Det skulle kunna bli något av det eller att man ersätter det med något annat om några år. Vi äger marken och det står inte i vägen och det skämmer inte, säger Oléhn.

Vita villan på Kungsgatan kommer få sin baksida mot det planerade kvarteret Uven.
Vita villan på Kungsgatan kommer få sin baksida mot det planerade kvarteret Uven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!