Dagen efter larmet – sĂ„ fortsĂ€tter arbetet vid Arla

Reservkraften mÄste fungera. Det sÀger Henrik Johansson Casimiro, vd för Adven som Àger Ängpannan vid Arla Food dÀr rÀddningstjÀnsten fick rycka ut under tisdagen.

Ångpannecentralen vid Arla Foods Ă€gs sedan i mĂ„ndags av energiföretaget Adven. Enligt Advens vd Henrik Johansson Casimiro fanns ingen risk för explosion, dĂ€remot risk för torrkokning.

Ångpannecentralen vid Arla Foods Ă€gs sedan i mĂ„ndags av energiföretaget Adven. Enligt Advens vd Henrik Johansson Casimiro fanns ingen risk för explosion, dĂ€remot risk för torrkokning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-03 11:55

Dagen efter dramatiken vid Arla Foods anlÀggning arbetar elektriker pÄ plats.

– Reservkraften har inte slagit till som den ska. Varför det hĂ€nde Ă€r en av de saker vi försöker reda ut nu, sĂ€ger Mikael StĂ„hl frĂ„n Vimmerby Elektriska ab.

Firman hade folk vid Ängpannecentralen under gÄrdagen. Mikael StÄhl har nu tagit över ansvaret för felsökningen för Vimmerby Elektriskas del. Med honom jobbar elektriker som deltog i arbetet under den dramatiska tisdagen.

NÀr den ordinarie strömförsörjningen frÄn ett stÀllverk pÄ anlÀggningen inte fungerar ska ett dieseldrivet verk kicka i gÄng inom 30 sekunder. Men det skedde alltsÄ inte.

SÄ sent som i mÄndags tog energiföretaget Adven över panncentralen frÄn Arla Foods.

– Det gjorde att vi hade stor bemanning pĂ„ plats, sĂ€ger företagets vd Henrik Johansson Casimiro och fortsĂ€tter:

– Samarbetet med Arla och med rĂ€ddningstjĂ€nsten fungerade mycket bra. Den stora frĂ„gan Ă€r varför reservkraftverket fallerade. Det utreds nu.

undefined
Först slogs den ordinarie strömförsörjningen ut, sen gick inte reservkraften i gÄng vid panncentralen.

Enligt hans bedömning fanns risk för torrkokning med skador pÄ pannanlÀggningen, dÀremot ingen fara för allmÀnheten:

– Det fanns ingen explosionsrisk. Pannan har sĂ€kerhetsventiler pĂ„ taket som öppnar automatiskt.

Han sÀger ocksÄ att bÀdden med brÀnsle kyldes under "vissa kontrollerade risker" dÀr murverket och rosten i pannan kunde ha skadats.

För Kenneth Söderberg, rÀddningschef i beredskap, var larmet vid Arla Foods en ny erfarenhet, en hÀndelse som man inte har övat för:

– Det Ă€r svĂ„rt att öva för alla tĂ€nkbara scenarios vid stora och komplexa anlĂ€ggningar. Vi gör vĂ„rt bĂ€sta för att analysera vilka risker som finns i samhĂ€llet. I det hĂ€r fallet handlade det om strömstyrkor som vi inte hanterar i vĂ„r organisation, dĂ€r fick vi förlita oss pĂ„ Arla och deras samarbetspartners.

undefined
RÀddningstjÀnstens personal pÄ plats rÄdgör med personal frÄn Arla. Bild frÄn tisdagens dramatik.

RÀddningstjÀnsten fick inrikta sig pÄ att föra dialog med expertisen, för att vara beredda om situationen skulle förvÀrras. Och att hÄlla obehöriga pÄ avstÄnd. Han bedömer inte att situationen vid Ängpannecentralen var farlig för rÀddningstjÀnstens personal.

– Sen Ă€r det alltid en sak att utifrĂ„n vĂ„ra kriterier analysera vikten av de vĂ€rden som hotas. Och i det hĂ€r fallet, Arla Foods anlĂ€ggning, sĂ„ handlar det ju om mycket stora vĂ€rden.

Hettan, trycket, Ă„ngan – det var problemen under tisdagen, dĂ€remot behövde man inte hantera brandfarliga vĂ€tskor eller gas.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!