Bygghandlarens råd för att undvika befarad virkesbrist

För den som planerar att snickra under semestern kan det löna sig att vara ute i god tid. Annars kan man bli utan virke.

Det är inte bara impregnerat virke och trallvirke som går åt. Urban Andersson på Carlenskogs märker av en efterfrågan på annat virke också.

Det är inte bara impregnerat virke och trallvirke som går åt. Urban Andersson på Carlenskogs märker av en efterfrågan på annat virke också.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-21 06:00

– Vi har känt av ganska länge att när det gäller vanligt vitt virke i de längder som vi vill ha, så är det brist. Vi tar oftast en bil med släp när vi handlar och idag är det svårt att få ihop det helt enkelt, man får inte ihop lasset eftersom det är mycket som inte finns framme och det känner nog hela branschen av just nu att det är på det sättet, säger Urban Andersson, VD för Carlenskogs byggvaruhandel. 

Redan under förra hösten började man märka av att det kan vara lite svårare att få tag på virke.

– Det finns inga lager efter vintern, sågverken har inte kunnat bygga upp lagren som behövs för att kunna ta anstormningen när allt ska hända. Sen är det mycket som går på export, en marknad som inte funnits på det sättet förut. 

Men Urban Andersson tror inte att deras kunder har börjat märka av virkesbristen ännu.

– Vi har vetat om det här länge så vi har tryckt in mer under vintern på lagret än vi brukar. Vi har köpt och köpt för att ställa. Vi har tillgång nu, men visst finns det en oro för att det kommer ta slut på vissa sorter. Men för tillfället håller vi uppe lagren så mycket vi bara kan.

undefined
Virke i olika längder, framförallt det allra längsta virket på 5,40 meter tror Urban Andersson kan bli svårt att få tag på. "Det kommer vara vissa längder som helt enkelt inte går att få tag på över tid."

Är det något annat som kan bli knepigt att få tag på framöver, förutom virke?

– Det finns vissa saker, det kan vara någon komponent ute i världen som inte går att få fram. Det kan vara till något lim, eller plasttillverkning som i sin tur påverkar något annat och så får det följdeffekter, säger han och fortsätter:

– Det har varit turbulent när det gäller till exempel cellplast som används mycket till grunder. Det har också varit lite besvärligt med längre leveranstider och lite jobbigt med priser. 

Trenden som har varit med att snickra och fixa hemma under pandemin håller fortsatt i sig, men inte riktigt lika starkt som tidigare.

– Det är inte den anstormning än så länge som det var förra året, för då började det så pass tidigt. Den kom redan i mars med bra vinterväder och många som var permitterade. Den sitsen har vi inte riktigt idag med lika många lediga i veckorna. Men intresset finns ju ändå när vi kommer till helg och då ska det finnas grejer hemma för att fixa.

Han skickar med ett råd till den som tänkt snickra under sommarsemestern.

– Vänta inte in i det längsta med att skaffa grejer. Det är bättre att börja planera vad man behöver och börja fixa in det nu tycker jag. 

undefined
Det gäller att planera och vara ute i god tid om man ska snickra under sommaren, för att inte drabbas av virkesbristen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!