Butikschef larmar om omfattande snatterier

Lindex i Vimmerby har under lång tid drabbats av allt fler snatterier av kosmetika. Nu ska polisen besöka affären.

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver Lindex butikschef Melina Franzén att stölderna av kosmetika har ökat. Genrebild.

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver Lindex butikschef Melina Franzén att stölderna av kosmetika har ökat. Genrebild.

Foto: Catrin Renlund

Vimmerby2023-04-28 06:00

På sociala medier har Lindex varuhuschef i Vimmerby, Melina Franzén, gått ut med att butiken under en längre tid sett en eskalering av snatterier av kosmetika. Unga tjejer i åldern 12 till 16 år misstänks stå bakom stölderna. Inlägget på Facebook har fått över 100 delningar.

Hon ber föräldrar att vara uppmärksamma och kolla igenom sina döttrars sminkväskor och leta efter kvitton. Hon vill också att föräldrar ska informera barnen om konsekvenserna ifall polisen kopplas in. Melina Franzén skriver att hon tror att de flesta tillgrepp sker när tjejer kommer i grupp och att det är lätt att göra som kompisarna gör.

Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby kände inte till de eskalerande snatterierna på Lindex. Strax innan Vimmerby Tidning ringer har han varit på nyöppnade Rusta och talat om brottsprevention och fick då information om inlägget från Lindex-chefen i sociala medier.

– Anmäler man inte så får polisen ingen kännedom. Jag får ta ett besök till Lindex, säger han. 

Håkan Karlsson menar att butikerna slutat tänka brottsförebyggande. Nu för tiden har de kassahav som kunderna ibland får leta efter. Provrum kan ligga bakom kassorna, det kan finnas olika skrymslen och personalen kan ha butiksinredning som skymmer så att de inte ser vad som händer i butiken.

– När kasslinjen inte ligger vid utgången får snattarna i praktiken ett försprång. Det finns olika butiker i Vimmerby som vill ändra i butiken men som inte får från centralt håll.

Håkan Karlsson menar att stöldrisken med enkla metoder mer eller mindre kan byggas bort.

– Exponeringen går före svinnet många gånger. Är det problem vid sminkhyllan får man flytta den. Men när butikerna inte vill ändra på något är det inte mycket att göra, säger han rent generellt.

Om butiken polisanmäler så kommer en patrull ut och identifierar personen, vad som har tagits och värdet. Personen får sedan ett strafföreläggande per post från åklagare. Något som blir kostsamt i jämförelse med att betala för varorna.

Butiker kan också hos åklagare be om tillträdesförbud för personer fyllda 15 år. Förbuden gäller ett år i taget.

– Vi har en person i Vimmerby kommun som har tillträdesförbud, berättar Håkan Karlsson.

Om en person med tillträdesförbud ändå går in i butiken blir den bötfälld.

• Vimmerby Tidning har sökt Melina Franzén på Lindex, som lovat återkomma.

Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby menar att exponeringen av varor många gånger går före att minska svinnet.
Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby menar att exponeringen av varor många gånger går före att minska svinnet.
Snatterier

Snatteri är den vardagliga benämningen på ringa stöld. För tillgrepp i butik anser Högsta domstolen att gränsen normalt ska gå vid 1 250 kronor.

Om den ertappade erkänner utfärdas ett strafföreläggande av åklagare annars blir det förhandling i tingsrätten. Snatteri ligger kvar i belastningsregistret i fem år.

Böterna för ringa stöld är som lägst 30 dagsböter á 50 kronor, 1 500 kronor. Högre inkomst ger högre böter. Dessutom tillkommer 1 000 kronor till brottsofferfonden (från februari 2023).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!