Bönderna pressas – men långsam sänkning till konsument

Mjölk är en av basvarorna för många barnfamiljer. Vi frågade några föräldrar om hur deras inköp påverkas av mjölkpriset.

Rebecca Risberg och dottern Iris Andersson, som hellre tittade åt andra hållet, fortsätter att köpa svensk mjölk.

Rebecca Risberg och dottern Iris Andersson, som hellre tittade åt andra hållet, fortsätter att köpa svensk mjölk.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-04-04 05:00

I början av 2022 började priserna på mjölk att röra på sig för att fram till årsskiftet sticka iväg rejält. Då hade mjölkpriset till konsument i hela landet i genomsnitt stigit med nästan 36 procent, enligt Jordbruksverket.

Rysslands förnyade attack på Ukraina fick direkt effekt på det svenska mjölkpriset. För att ta reda på om de högre mjölkpriserna påverkat köpvanorna gick Vimmerby Tidning ned till mejerihörnan på ICA Supermarket.

En av kunderna är Janet Berg från Vimmerby. För dagen har hon med sig sina tre barn. Valet från mjölkhyllan blir en flaska Arla laktosfri standardmjölk.

– Matpriserna påverkar absolut. Vi tänker oss för och planerar mer. Det blir mer basmat och både enklare och billigare alternativ. Men vi äter lika mycket som vi brukar, berättar hon.

Mjölkinköpen har däremot inte påverkats.

– Mjölken är prioriterad, vi har grabbar som behöver dricka mjölk, säger Janet Berg.

Rebecca Risberg och dottern Iris Andersson väljer ett paket Arla mellanmjölk.

– Mjölken har inte påverkats. Vi köper samma märke och volym.

Hon berättar att familjen använder mjölk varje dag och har inte behövt dra in på den.

– Mjölk är något vi alltid köper. Iris dricker gärna mjölk men vi också. Vi handlar på ICA och oftast blir det mjölk från Arla.

För att inte tappa marknadsandelar sänkte Arla nyligen priset till bönderna för fjärde gången i år. Ett lantbruksföretag som påverkas av sänkningen är Flaka Mjölk AB i Norra Flaka. De har 600 mjölkkor och producerar årligen 5,5 miljoner ton mjölk.

– Vi får hela tiden försöka se över våra kostnader, slimma, och skjuta investeringar på framtiden, säger Anders Nilsson som menar att Arlas senaste sänkning blir tuff att hantera.

Lantbruket påverkas i sin tur av andra kostnader som drivmedel, el, gödning och foder. Produkter som också stigit rejält i pris liksom räntorna.

– Vi köpte in vår gödning i höstas för då brukar priset vara som lägst. Men i år har priset sjunkit så vi fick betala 600 till 700 tusen kronor mer än om vi hade köpt gödningen nu i stället, förklarar Anders Nilsson.

Siffror från sajten Matpriskollen.se visar att en av de största livsmedelskedjorna höjt mjölkpriset med cirka 40 procent sedan slutet av 2021 men inte sänkt något alls fram till mars i år. Jordbruksverkets senaste statistik för februari visar på en marginell sänkning i hela landet.

Mjölkpriset till bönderna

I april sänkte Arla avräkningspriset till bönderna med 57,2 öre per kg. Sedan årsskiftet har Arla gjort en sänkning i månaden.

Det nya avräkningspriset är 481,2 öre per kg mjölk för standardmjölk och 532,4 öre för ekomjölk.

Det slutliga priset baseras på fett- och proteininnehåll samt hållbarhetsarbete. Går det bra för Arla, som är ett kooperativ av 8500 mjölkbönder, kan de få en bonus som kallas efterlikvid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!