Båda frias från stöld av laserinstrument

De två män som åtalats för stöld av en laser utanför Vimmerby frias från stöld, men döms för häleri. Tingsrätten säger samtidigt nej till att de ska utvisas.

Tingsrätten friar männen från stöld men dömer båda till fängelse för häleri.

Tingsrätten friar männen från stöld men dömer båda till fängelse för häleri.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vimmerby2018-10-12 20:30

Det framgår av domen som kom på fredagen. Männen greps på kvällen den 17 september strax utanför Vimmerby. I bilen påträffades ett laserinstrument som stulits vid en byggarbetsplats i närheten tidigare under dagen. Instrumentet kostade 20 000 kronor när det köptes in för två år sedan.

Männen förnekar att det skulle vara de som stulit lasern. De säger att de varit i Sverige i en månad för att söka jobb och att de körde in på den lilla skogsvägen för att plocka svamp. När de stannade bilen hittade de instrumentet slängt i diket.

Tingsrätten anser att det inte går att binda männen till stölden. Däremot menar rätten att de borde insett att instrumentet var stulet.

Därför döms de till fängelse i två månader för häleri, och ska stanna kvar i häktet till dess tiden för villkorlig frigivning är uppfylld.

Tingsrätten avvisar åklagarens yrkande om utvisning från landet med hänvisning till att de båda 30-åringarna är medborgare i EU och EES-området och därmed krävs särskilt starka skäl för utvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!