Arlas platschef: då kan produktionen starta

Lite drygt ett dygn efter dramat vid Arla Foods uppger platschefen att produktionen av mjölkpulver snart kan vara igång igen. Men undersökning av pannan får vänta till torsdagen.

Arla Foods och energiföretaget Adven som äger biobränslepannan har synkat sina krisgrupper och gått igenom tisdagens händelser, säger Arlas platschef Magnus Dahlblom.

Arla Foods och energiföretaget Adven som äger biobränslepannan har synkat sina krisgrupper och gått igenom tisdagens händelser, säger Arlas platschef Magnus Dahlblom.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-03 15:16

När temperaturen och trycket steg sedan strömmen gått och reservkraften fallerat tog Arla Food och räddningstjänsten i Vimmerby det säkra före det osäkra. Ett dygn efter det dramatiska skeendet uppger platschefen Magnus Dahlblom att produktionen snart kan vara i gång igen:

– Vi håller på och kör upp oljepannorna, som ersättning när fliseldningen står still. Det blir något reducerat, men jag räknar med att produktionen i pulverfabriken ska vara i gång vid 16-17 tiden, sa han vid halvtretiden på onsdagseftermiddagen.

Undersökningen av biobränslepannan som förser fabriken med ånga får dock anstå till torsdagen, då den först måste svalna mer.

– Så det är för tidigt att säga om murverk och roster skadats, säger Magnus Dahlblom.

Reservkraften som inte slog till som den skulle när den ordinarie strömförsörjningen bröts kommer från ett dieseldrivet verk.

– Det ska göra det möjligt för oss att stänga ner under kontrollerade former, säger Magnus Dahlblom.

Invägningen av mjölk kunde fortsätta vid ett-tiden på natten och någon timme senare kunde mjölken processas.

Arla Food och energiföretaget Adven, som äger biobränslepannan, har aktiverat sina krisgrupper och koordinerat deras arbete.

– Personal som känner behov har tillgång till företagshälsovården. Vi följer uppgjorda krisrutiner när incidenter inträffar som har betydelse för personal, produktion och miljö, säger Magnus Dahlblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!