Gör upp med sin bisexualitet i föreställning

Vid 75 års ålder berättade Michael Segerström att han var bisexuell och nu kommer han till Vimmerby för att prata om sin resa.

Skådespelaren Michael Segerström bestämde sig år 2019 för att berätta att han är bisexuell. På den processen bygger han föreställningen "Arg gubbe", som han nu spelar i Vimmerby i samband med Kalmarsund Pride.

Skådespelaren Michael Segerström bestämde sig år 2019 för att berätta att han är bisexuell. På den processen bygger han föreställningen "Arg gubbe", som han nu spelar i Vimmerby i samband med Kalmarsund Pride.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vimmerby2021-08-31 08:00

Skådespelaren Michael Segerström har varit en del av Sveriges film- och teaterliv sedan 70-talet och medverkat i mängder av hyllade produktioner. Som 75-åring kom han ut som bisexuell våren 2019, efter att ha levt med hemligheten hela livet. I samband med Kalmarsund Pride 2021 kommer skådespelaren till Vimmerby och på torsdagen spelar han upp sin monologföreställning Arg Gubbe.

– Jag berättar om en gubbe som är frustrerad. Gubben är jag och det handlar helt enkelt om mig och om hur det är att komma ut som bisexuell, säger Michael Segerström.

Monologen är 75 minuter lång och i den beskriver skådespelaren sin resa mot att hitta modet att komma ut. Titeln Arg Gubbe kom ur ilskan över att bli gammal. Men även om föreställningen beskrivs som humoristisk så innehåller den även allvarliga partier om hur Michael Segerström påverkades av att vänta så länge med att berätta vem han egentligen är.

– Jag var helt enkelt livrädd för att komma ut. Jag har upplevt en tid då det inte var accepterat. Jag förstår att ungdomar idag kanske inte drar sig för det på grund av att det är lättare och mer accepterat nu men 50-talet var ingen upplyst tid på det sättet, säger han.

Vad betydde det för dig när du till slut kunde komma ut och berätta?

– Det var ett sätt att göra mig av med en egen skuld som jag gått och burit på länge.

Om du blickar bakåt, önskar du att du hade berättat tidigare?

– Javisst gör jag det eftersom det är mycket som gått förlorat för mig. Jag är så gammal att den sexuella biten nästan är förbi. Jag känner att det finns saker jag missat och det finns såklart en stor sorg i det.

undefined
Föreställningen innehåller både humoristiska partier med glimten i ögat och mer allvarliga stunder, bland annat om rädslan för att komma ut som bisexuell.

Michael Segerströms föreställning kommer att sändas digitalt från Kulturskolan i Vimmerby och på grund av pandemin endast ha ett fåtal i publiken. Evenemanget är ett samarbete mellan Vimmerby kommun, Emmaboda, Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Nybro, Regionen, Länsstyrelsen och RFSL Kalmar Län.

– Det tog tvärslut med föreställningar 2020. Jag körde i parken i Lund på sommaren, utomhus och med liten publik med avstånd. Det är underbart att få köra igen och jag hoppas att vi kan få bort restriktionerna mer och mer snart, säger Michael Segerström.

Efter föreställningen stannar skådespelaren kvar och deltar i ett panelsamtal om äldre HBTQ-personers livssituation. I panelen deltar också bland annat Ida Curtsdotter Karhu från RFSL Senior och representanter från äldreomsorgen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!