Anrika företaget byter namn: "Stärker vår identitet"

I måndags firades det med danska smörrebröd till lunch för personalen då Frödinge Mejeri AB fick tillbaka sitt namn och övergick i dansk ägo, med en dansk VD på plats.

Produktionschefen Anders Törngren välkomnar nye VD:n Sören Egesborg till Frödinge med en ostkaka.

Produktionschefen Anders Törngren välkomnar nye VD:n Sören Egesborg till Frödinge med en ostkaka.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-04 06:00

I slutet av augusti offentliggjordes nyheten om att Orkla Foods fabrik i Frödinge skulle byta ägare och återfå sitt namn Frödinge Mejeri AB. 

– Själva beslutet på affären togs dock redan i juni och det är många som har jobbat hårt tillsammans under nästan fem månader för att få alla detaljer på plats, säger Anders Törngren som är produktionschef.

– Att heta Frödinge Mejeri igen stärker vår identitet och ger oss bättre möjlighet att marknadsföra oss själva. Jag tror det blir ett lyft för orten också, säger Anders Törngren.

Bolaget blir en del av den danska koncernen Odense Marcipan Group som ägs av Orkla Food Ingredients. I samband med ägarskiftet har även en ny VD för Frödinge Mejeri AB tillträtt. Det är Sören Egesborg som fått posten och kommer att pendla varje vecka från Danmark och finnas med i det dagliga arbetet i Frödinge.

– Jag har jobbat inom Odensegruppen i 10 år och bland annat varit chef för marknad, försäljning och affärsutveckling. Det känns bra att bli en del av Frödinge Mejeri, säger han.

Vad kommer ägarbytet betyda för Frödinge Mejeri?

– Att bli en del av Odense Marcipan Group innebär stora möjligheter. De har en lång vana av att sälja den här typen av produkter i hela norden. Frödinge blir nu systerbolag med Baechs Conditori som är väl etablerade i Danmark. Det finns stora möjligheter till synergier mellan företagen då Baechs är specialiserade på frysta bakverk som kräver mer hantverk. Frödinge kompletterar väl med sin inriktning på automatiserad produktion. Där får vi en stärkt konkurrenskraft genom att samarbeta, menar Sören Egesborg.

Det nya ägarskapet öppnar också dörren mot Danmark för Frödinges befintliga produkter och möjlighet att utveckla nya. På senare tid har även investeringar i befintliga produktionerlinjer gjorts och en helt ny på gång i Frödinge.

– Genom att automatisera produktionen alltmer skapas möjlighet till ökad tillväxt. Det gör i sin tur att personal som blir överflödig i produktionen får arbetsuppgifter på annat håll i processen. Framåt nyår ska den nya fjärde produktionslinjen står klar och det ger oss möjlighet att växa ännu mer, säger Anders Törngren.

Hur påverkas ni av situationen med corona?

– På anläggningen har vi strikta rutiner för hygien normalt också, men nu har vi även förbud för alla besök som inte är affärskritiska, säger Anders Törngren.

Sören Egesborg har tillträtt som VD för Frödinge Mejeri AB som i fortsättningen kommer vara en del av Odensegruppen.
Sören Egesborg har tillträtt som VD för Frödinge Mejeri AB som i fortsättningen kommer vara en del av Odensegruppen.
Karta: Frödinge mejeri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!