Ambulansen kan flytta ihop med räddningstjänsten

Ambulansgaraget och personalens lokaler i Vimmerby är omoderna och otillräckliga. Nu ska åtgärder utredas. Ett alternativ är att ambulansverksamheten flyttar ihop med räddningstjänsten.

Ingela Schröder och Rebecca Fors vid en av de två ambulanser som är stationerad i Vimmerby.

Ingela Schröder och Rebecca Fors vid en av de två ambulanser som är stationerad i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-03 06:00

– Vi har fått ett uppdrag att se över den möjligheten. Det är en lösning som används i flera kommuner, bekräftar räddningschefen Jörgen Svensson.

Den lokala ambulansverksamheten i Vimmerby har varit i de nuvarande lokalerna vid Hälsocentralen i närmare 40 år. Med tiden har lokalerna blivit alltmer omoderna och klarar i dag inte alla krav och behov som ställs på verksamheten.

– Det rör sig om flera delar från garage och bilhantering till behov av mer administrativa utrymmen. Och nu med pandemin har vi lärt hur viktigt det är med digitala uppkopplingar för möten. Det är något vi behöver lösa även i Vimmerby, säger Melker Engström, chef för ambulansverksamheten i norra Kalmar län.

I dag är två bilar stationerade i Vimmerby. En dygnet-runt-ambulans som är i jour 24 timmar om dygnet och en dagbil för mindre akuta uppdrag 7– 17 alla dagar i veckan. För att klara bemanningen jobbar cirka 20 personer på stationen.

– Det är vad som behövs för att hålla verksamheten i gång, men alla arbetar inte heltid, säger Melker Engström.

undefined
Ingela Schröder och Rebecca Fors vid en av de två ambulanser som är stationerad i Vimmerby.

Nu har Region kalmar inlett en process för att komma fram till hur åtgärderna som behövs ska bli verklighet. Ett frågetecken är om lokalerna i Vimmerby är tillräckligt stora.

– Regionens huvudmål är att verksamheterna ska vara i egna lokaler, men det är inte alltid det går att lösa, säger Melker Engström.

I ett antal kommuner i länet, bland annat i Hultsfred och Västervik, huserar regionens ambulansverksamhet i samma lokaler som den kommunala räddningstjänsten.

Både Melker Engström och Jörgen Svensson ser flera samordningsvinster med gemensamma lokaler för ambulansen och räddningstjänsten.

– Det finns flera samordningsvinster. Det är dels samhällsekonomiskt, dels rent verksamhetsmässigt med exempelvis gemensamma utvärderingar och utbildningar och den personliga relationen. Vi jobbar ofta sida vid sida ute vid olyckor och händelser. Men än är vi bara i början på en resa som vi inte vet var den slutar, säger Jörgen Svensson.

– Det finns absolut jättestora samordningsvinster med gemensamma lokaler, nu är inte det primära syftet bakom den process vi har inlett. Men om det skulle sluta i en samlokalisering i Vimmerby också blir det en positiv bieffekt, säger Melker Engström.

Det finns ännu inga beslut eller tidsplan för när ambulansens framtida lokaler ska vara lösta.

"Tafiklösningen för ambulansen i Vimmerby är inte helt ultimat, anser räddningschefen Jörgen Svensson.
"Tafiklösningen för ambulansen i Vimmerby är inte helt ultimat, anser räddningschefen Jörgen Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!