Alwa fick drömjobb som skådespelare

Det blir en annorlunda sommar för 11-åriga Alwa Gustafsson från Vimmerby. Istället för att spendera långa lata sommardagar på stranden jobbar hon på Astrid Lindgrens Värld.

Alwa Gustafsson har drömt om att bli skådis på ALV. Den här sommaren blir drömmen sann när hon spelar hon två olika roller i parken.

Alwa Gustafsson har drömt om att bli skådis på ALV. Den här sommaren blir drömmen sann när hon spelar hon två olika roller i parken.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-27 20:00

Alwa Gustafsson är en av parkens drygt 30 barnskådespelare. Hon spelar två roller i temaparken. Dels Lisabet i Madicken och dels Shana i Bröderna Lejonhjärta. Det här är hennes första sommar som skådespelare på ALV.

Tanken om att bli skådespelare har funnits hos Alwa ett tag. Hon sökte till parken redan förra året men då fick hon ingen roll. I år bestämde hon sig för att testa igen. 

– Mamma och pappa har alltid sagt att jag är en teaterapa och tyckte att jag skulle söka. Sedan känner jag några som har jobbat här tidigare och har sagt att det är väldigt kul. När jag fick reda på att jag fått en roll blev jag jätteglad och skrek rakt ut.

Astrid Lindgrens Värld har sina auditions i mitten av januari dit ett 80-tal barn kallas. Cirka tio nya barn anställs årligen eftersom många som har jobbat tidigare år kan fortsätta. Repetitionerna startar under våren och det blir periodvis ganska intensivt.

– Det var mycket på en gång när vi började öva. Det svåraste är att komma ihåg allting som regissören säger, samtidigt som man ska kunna sina repliker, sjunga, dansa och vara på rätt plats. 

Hur har det varit att spela inför publik nu när parken har öppnat?

– Jättespännande, jag var jättepirrig precis innan men det var jättekul. När man ser hur mycket folk det är tänker man "oj, vad mycket det var", för det är man inte riktigt beredd på och då blir man lite pirrig för att så många kollar. Men samtidigt blir man lite extra taggad då. Det är också roligt när folk kommer fram och vill prata och ta bild.

Det bästa med att spela teater är att man får träffa många nya vänner, tycker Alwa.

– Man lär känna nya kompisar och man behöver aldrig vara rastlös för det händer något hela tiden.  

Hur känns det att jobba hela sommarlovet när de flesta andra är lediga?

– Det kommer vara mycket jobb, men jag är ändå ledig vissa dagar. Jag tror inte att jag kommer sakna att vara ledig, det är så roligt att vara här. Min bästa vän tycker det är jättekul att jag jobbar här men hon har också sagt "hur ska jag klara mig utan dig så länge".

Johanna Rotebäck är avdelningsansvarig för parkens barnskådespelare. Närmast barnen finns två barnansvariga som är med under hela arbetspasset. Elva barn jobbar per dag tillsammans med en barnansvarig. 

– Våra barnskådespelare är mellan 8-13 år och de jobbar tre dagar och är lediga sex dagar. Så det blir ändå en hel del ledighet, så man hinner ladda om, göra annat och kanske åka bort, säger hon. 

Alwa Gustafsson spelar bland annat Lisabet, men planerar också att besöka parken mycket när hon är ledig. "Det är väldigt kul att vara här", säger hon.
Alwa Gustafsson spelar bland annat Lisabet, men planerar också att besöka parken mycket när hon är ledig. "Det är väldigt kul att vara här", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!