Alsér: "Känner mig stolt och hedrad"

Locknevibon och tidigare landshövdingen i Kronobergs län, Kristina Alsér, blir ordförande för en ny grupp som ska vässa Linnéuniversitetets samverkan med omvärlden. ”Vi måste bli bättre på att dra nytta av varandras kompetenser.”

Kristina Alsér, Locknevi, leder ny extern grupp som ska jobba för bättre samarbete mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Kristina Alsér, Locknevi, leder ny extern grupp som ska jobba för bättre samarbete mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-02-28 14:25

Linnéuniversitetet har bildat en extern rådgivande grupp, som ska stärka universitetets arbete med strategiska samarbeten och donationsfrämjande verksamhet.

Ordförande för gruppen blir Kristina Alsér, Locknevi, hedersdoktor vid universitetet och tidigare landshövding i Kronobergs län.

– Det här är något jag vurmat för länge och jag är väldigt glad över att få en ny plattform att fortsätta driva prestigelös samverkan. Samtal och dialog över gränserna är min paradgren och jag är stolt och hedrad över förtroendet.

Har man varit för dålig på att samverka tidigare?

– Jag skulle vilja säga att vi i Småland kommit en bra bit på väg och det finns goda exempel på andra håll också. Men näringsliv och omgivande samhälle lever fortfarande lite i skilda världar och pratar olika språk. Det är inte den enas fel, men vi måste bättre kroka arm mellan akademi och samhälle och se hur mycket som förenar och hur mycket vi kan dra nytta av varandra. Det handlar både om att göra Linnéuniversitetet känt utåt, men också internt öka kunskapen om varandras kompetenser och se till att vi utnyttjar resurserna på allra bästa sätt för att möta kompetensförsörjningsutmaningar, hållbarhetsutmaningar, klimatfrågor, integration – alla bitar vi måste hjälpas åt med.

Den externa rådgivande gruppen kommer att bestå av nyckelpersoner från olika branscher och områden i samhället.

– Vi behöver arbeta mer strukturerat med vår samverkan med omvärlden. Vi vet att vi har flera områden som engagerar omgivande företag och offentliga aktörer. Gruppen ska därför titta på möjligheter för ökade samarbeten och donationsfrämjande aktiviteter som kan stärka universitetets utveckling och hjälpa oss att lösa viktiga samhällsutmaningar, säger rektor Peter Aronsson i ett pressmeddelande.

Kristina Alsér har utsetts till gruppens ordförande för perioden 25 februari 2019 - 31 december 2020. Gruppens övriga medlemmar är ännu inte utsedda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!