Alla partier vill bygga trygghetsboende

Alla partier i fullmäktige vill bygga trygghetsboende i Vimmerby nästa mandatperiod. Därmed bör den viktigaste frågan för största väljargruppen i kommunvalet redan vara i hamn.

Pensionärerna pressade politikerna när SPF Vimmerby och PRO höll utfrågning i Vimmerbyparken. En 80-tal åhörare bänkade sig i en över 30–gradiga värmen.

Pensionärerna pressade politikerna när SPF Vimmerby och PRO höll utfrågning i Vimmerbyparken. En 80-tal åhörare bänkade sig i en över 30–gradiga värmen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-09 05:00

– Det ser vi fram emot, kommenterade Erna Heelge, när samtliga kommunpolitiker varade ja på frågan när PRO och SPF Vimmerby höll gemensam utfrågning av politikerna på onsdagen.

I dag är det exakt en månad kvar till kommunvalet efter en turbulent mandatperiod där en helt ny majoritet med socialdemokrater och moderater styrt. Stridsfrågorna har varit flera. Den som mest överskuggat är förslaget från april 2015 att lägga ner små skolor på landsbygden. Det slutade med folkomröstning och ett förödande nederlag för majoriteten och förslaget drogs tillbaka. Efter det har debatten bland annat svallat om hur skolorna ska spara på annat sätt.

Även om oppositionen säkert kommer att lyfta skolfrågan i valdebatterna, är landsbygdsskolornas vara eller inte vara överspelad nästa mandatperiod. Samtliga partier, utom Liberalerna, vill behålla alla skolor i kommunen så länge de klarar kraven på kvalité.

Organisationen med två heltidspolitiker med titeln kommunalråd har irriterat både opposition och Vimmerbybor. Det ändras också i organisationen för nästa mandatperiod.

Vilka frågor gäller då de kommande fyra åren? Partierna är oense om både placering och storlek på en ny förskola i Vimmerby. Socialdemokraterna och moderaterna står bakom beslutet att projektera en ny förskola med tio avdelningar i skogen vid gamla skjutbaneområdet. Flera oppositionspartier vill hellre se mindre enheter på andra platser.

En förstudie om en mulitarena för idrott och kultur har satts igång med stöd av EU-pengar. Den frågan lär konkretiseras under de kommande fyra åren.

På onsdagen hölls första utfrågningen av kommunala politiker av SPF Vimmerby och PRO med fokus på pensionärernas intressefrågor. En viktig väljargrupp. 3 919 av de 12 374 röstberättigade kommuninvånarna är över 65 år. Det är nära 32 procent, eller var tredje väljare.

Bengt Kronblad och Chatrine Pålsson–Ahlgren pressade politikerna på svar om avgifter i äldreomsorg och kollektivtrafik och om bostäder för äldre.

Svaren visade bland annat att Liberalerna vill höja avgifter och hyror så kommunen gör överskott på 20 miljoner om året. Moderaterna vill successivt sänka skatten. Sossarna sätter välfärd för sänkt skatt och centern är beredd att höja trafikavgifter för att införa länsfärdtjänst.

Samtliga partier svarade ja på frågan om vilka som vill bygga trygghetsboende i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!