Över 250 barn har sökt skådisjobb på ALV

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare för årets säsong och i helgen var det dags för audition där en handfull skådespelare skulle väljas ut bland omkring 250 sökande. "Framförallt vill vi se att barnet tycker att det är roligt", säger producenten Johanna Rotebäck.

"Det handlar mycket om att man ska ha rätt energi, utstrålning och vilja", säger teaterproducenten om vad som krävs för att få jobbet som barnskådespelare på Astrid Lindgrens värld.

"Det handlar mycket om att man ska ha rätt energi, utstrålning och vilja", säger teaterproducenten om vad som krävs för att få jobbet som barnskådespelare på Astrid Lindgrens värld.

Foto: Magnus Strömsten/ALV

Vimmerby2024-01-12 19:00

I år har cirka 250 barnskådespelare sökt jobb på Astrid Lindgrens värld och av dem kallades 80 stycken till audition.

– Av dem söker vi ungefär en handfull skådespelare, säger Johanna Rotebäck, teaterproducent med ansvar för barnavdelningen. 

Antalet som sökt jobb som barnskådespelare i parken är något högre jämfört med förra året. Då hade man 220 sökande.

– Det är ju lite mer, men i år öppnade vi också upp ansökan tidigare jämfört med andra år, säger Johanna Rotebäck.

Så konkurensen om jobben är större nu?

Ja, så blir det ju.

undefined
Bilden är tagen under en tidigare audition för barnskådespelare på ALV. I år har 80 barn kallats till audition och av dem söks en handfull skådespelare.

Johanna Rotebäck berättar att man söker barnskådespelare generellt, till flera olika roller, men att man så långt som det är möjligt också väljer att återanställa tidigare skådespelare. 

– Vi ser gärna att man kommer tillbaka om man jobbat i parken tidigare, även om det blir i en ny roll, säger hon. 

Teaterproducenten säger även att man i år kommer att ha tre färre barnskådespelare än tidigare.

– Det är tre barn på varje roll och det är en roll mindre nu eftersom vi har valt att slå ihop två roller som kommer att göras av samma barn, som då gör en roll på förmiddagen och en på eftermiddagen, säger Johanna Rotebäck.

Hur går en audition-process till?

– Alla barn kommer i fyra olika grupper, 20 barn i varje, och då får man träffa vårt audition-team. Det handlar mycket om att leka tillsammans och sen har alla förberett en sång som de ska sjunga. Vi gör också enklare dramaövningar och efter det väljer vi ut ungefär hälften av barnen och kallar tillbaka dem. Då blir det mer fokus på att spela teater.

Vad är det ni letar efter hos barnen?

– Det handlar mycket om att man ska ha rätt energi, utstrålning och vilja. Det kan också vara att vi ser att någon har rätt längd till någon roll vi letar efter, eller att vi ser något annat som gör att någon skulle passa i en specifik roll. Framförallt vill vi se att barnet tycker att det är roligt, det är det viktigaste, säger Johanna Rotebäck.

Ungefär två veckor brukar det ta innan barnen får det slutgiltiga beskedet om de fått jobb som skådespelare på Astrid Lindgrens värld eller inte. Repetitionerna inför årets säsong i parken börjar den 12 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om