ALV FÅR INTE ÄRVA GÅRDEN I BULLERBYN

Att Astrid Lindgrens pappa har vuxit upp i huset och att en av författarens mest kända filmer har spelats in just här, spelar ingen roll. ALV får nu nej på sin ansökan om arvsrätt för Mellangården i Sevedestorp.

Foto: Foto: Emma Jansson

Vimmerby2018-05-05 05:40

Det var förra våren som ett av husen i Bullerbyn (Sevedstorp) lades ut till försäljning av en mäklare. Det såldes på uppdrag av allmänna arvsfonden som ärvt huset av en privatperson. Men Astrid Lindgrens Värld vände sig då till Kammarkollegiet med en önskan om att allmänna arvsfonden skulle avstå sitt arv, och att Bullerby-huset istället skulle tillfalla sagoparken. I juni förra året stoppades därför den öppna försäljningen.

I sin ansökan om att ärva bostaden pekade ALV på flera kulturbevarande vinster med att ta över huset, och angav bland annat att parken avsåg att bevara och återställa fastigheten enligt byggnadsvårdens principer.

ALV pekade även på att byn Sevedstorp varit en stor inspirationskälla för Astrid, att hennes far Samuel August vuxit upp här och att just Mellanhuset var hem för karaktären Lisa, som är berättaren i Astrid Lindgrens ”Alla vi barn i Bullerbyn”.

Men förra veckan valde Kammarkollegiet att avslå parkens ansökan. Orsaken är dels att man menar att det inte finns någon arvsrättslig grund och dels för att man anser att ALV som vinstdrivande verksamhet har ekonomisk möjlighet att ge sig in i en eventuell budgivning.

Så här står det i beslutet:

”Kammarkollegiet tvivlar inte på att Astrid Lindgrens Värld AB har förutsättningar för att ta hand om egendomen på lämpligt sätt, men ... syftet med avståndsregeln... att avstående bör ske företrädesvis till ideella föreningar som inte har den ekonomiska möjligheten att förvärva egendom på annat sätt.”

Kammarkollegiet skriver också fastigheten inte är av sådan väsentlig betydelse från kulturhistorisk synpunkt samt att det inte finns något skydd som byggnadsminne enligt kulturmiljölagen, och att man därför avslår ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!