"Alla ska kunna läsa efter första klass"

Alla elever i Vimmerby kommun ska kunna läsa när de går ut första klass. Det målet sätter moderaterna och föreslår extra insatser så tidigt som möjligt.

Niklas Gustafsson och Marie Nicholson i moderaterna som föreslår en kraftig satsning på läskunskap i skolorna.

Niklas Gustafsson och Marie Nicholson i moderaterna som föreslår en kraftig satsning på läskunskap i skolorna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-17 14:00

– Det är helt avgörande att ta tag i lässvårigheter så tidigt som möjligt och inte vänta till högstadiet. En stor del av barn- och ungdomsnämndens underskott beror på kostnader för extra insatser på högstadiet, säger Marie Nicholson, moderat kommunalrådskandidat.

Moderaterna vill satsa på specialpedagoger redan från och med årskurs ett. Elever som behöver ska även få extra lässtöd utanför ordinarie lektionstid. Partiet föreslår också att pedagoger ska få vidareutbildning om för ändamålet om det behövs. Även föräldrar ska få hjälp av skolan.

– Som förälder är man ofta hjälplös och vet inte hur man ska göra för att hjälpa ett barn med lässvårigheter eller ett barn som är omotiverat, säger Niklas Gustafsson (M).

De är medvetna om att det är ett utmanande förslag.

– Det kan säkert anses orealistiskt. Men exempelvis i Helsingborg har skolor lyckats att nå 100 procent läskunnighet i ettan, säger Marie Nicholson.

– Det finns också de som anser att det är utpekande med extra resurser till små barn. men vi tror at det är mer utpekande att inte kunna läsa senare i livet.

En utmaning blir att tillföra extra resurser i första klass medan de extra i högre årskurser måste vara kvar i en övergångsperiod.

– Det ger effekt snabbt, men det tar sju år innan de första ettorna når högstadiet.

Partiet har ingen summa för vad satsningen kostar, men anser att den är möjlig genom omprioriteringar i skolan.

– Vad som kan tas bort istället får vi ta tillsammans med verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!