600 000 kronor beviljas i stöd till Yxern

Länsstyrelsen har beviljat ett ekonomiskt bidrag på 600 000 kronor för naturvårdsåtgärder vid sjön Yxern. "Ett steg mot en hållbar lösning".

Ingela Nilsson Nachtweij ser positivt på bidraget som länsstyrelsen har beviljat för projekt Yxern.

Ingela Nilsson Nachtweij ser positivt på bidraget som länsstyrelsen har beviljat för projekt Yxern.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby/Västervik2018-07-09 18:00

Sjön Yxern som ligger mellan Vimmerby och Västerviks kommuner har de senaste åren drabbats av bland annat låga vattennivåer. Både privatpersoner och politiker har lyft frågan om Yxerns framtid och menat att sjön varit i stort behov av akuta åtgärder.

– Under 2016 var det väldigt lågt vattenstånd och det var riktig kris. Då var det viktigt att få till en snabb lösning och det blev i form av en tillfällig vattendom som löpte över tre år. Men nu är det bara två år kvar av den domen och det innebär att vi måste jobba fram en mer långsiktig lösning, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C) som sitter med i styrgruppen för sjön Yxern som Vimmerby och Västerviks kommuner har tillsammans med Teknisk verken och Yxerns vattenvårdsförening.

– Vattendomen från 1938 är ingen långsiktig lösning, det är alla överrens om. En lösning kan istället kanske vara att bygga en sjötröskel i Yxern.

Nu görs ytterligare en åtgärd för sjön och på måndagen blev det känt att länsstyrelsen beviljar ett ekonomiskt stöd för projektet.

– Länsstyrelsen har beviljat 600 000 kronor i form av ett LONA-bidrag (bidrag för lokala naturvårdsåtgärder). Pengarna ska gå till att göra en miljökonsekvensbeskrivning för att kunna söka en ny vattendom eller att bygga en sjötröskel. Det här bidraget är ett av flera viktiga steg och det är väldigt positivt att vi får externa pengar för att jobba med det, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!