1,2 miljoner för 474 timmars arbete

Den hastigt beställda granskningen av Vimarhem kostar kommunens förvaltningsbolag 1 220 800 kronor plus moms. Mycket pengar, tycker kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) som ser granskningen som värdefull.

Tomas Peterson instämmer i att 1,2 miljoner är mycket pengar för en konsultutredning, men att resultatet ändå är till nytta för kommunen och bolagen.

Tomas Peterson instämmer i att 1,2 miljoner är mycket pengar för en konsultutredning, men att resultatet ändå är till nytta för kommunen och bolagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-16 13:08

LÄS MER: Dyr nota efter turer kring Vimarhem

– Det är mycket pengar, men den kommer bli till stor nytta för både kommunen och bolagen. Vi måste skärpa oss och ta oss i kragen på flera områden, säger han.

Styrelsen för förvaltningsbolaget, VkF, beslutade bara timmar före Vimarhems öppna bolagsstämma att göra en extra granskning.

Tomas Peterson vill heller inte konkretisera vad det var för uppgifter som fick VkF att agera på det sättet.

– Nej, men vi ansåg att det var nödvändigt. Vi hade heller inget alternativ att göra på annat sätt än att ta utredningen på löpande räkning eftersom vi hade en deadline per den 30 juni att förhålla oss till, säger han.

De tre fakturor som nu landat hos kommunen ligger på 141 900 kronor, 486 100 kronor och den tredje och sista som ligger på 592 797 kronor. Samtliga belopp är plus moms. De avser totalt 474 arbetstimmar.

Revisionsbyråns timarvode varierar mellan 3 900 kronor och 1 500 kronor per timma, beroende på vilken resurs som utför arbetet.

Exempelvis kostar projektledarens planering, genomgång av styrdokument och förberedelse av intervjuer 45 000 kronor. Det avser 18 timmar. En specialist på pensioner kostar 69 600 kronor för 24 timmars analys och uppdragsansvarig tar 171 600 för 44 timmars analys och intervjuplanering.

– Jag tycker det är bra specifikationer för att vara konsulter. Det är också experter inom olika områden som vi inte har tillgång till på annat sätt, säger Tomas Peterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!