Svenska Spel stänger av Coop i Vimmerby - Vimmerby Tidning

Svenska Spel stänger av Coop i Vimmerby

Misslyckades i ålderskontroll • ”Vi gjorde en felbedömning”

2017-01-07 08:00

Under två veckor är det stopp för allt som har med Svenska Spel att göra på Coop i Vimmerby. Butiken är ett av de ombud som misslyckats med ålderskontroll när Svenska Spel gjort provköp.
– Det är aldrig rolig när sånt här händer, men det handlar inte om något medvetet slarv. Personalen gjorde bedömningen att personen såg äldre ut än 25 år, säger butikschef Björn Johansson.
Snart gör Svenska Spel ett nytt stickprov. Missar Coop även den här gången svider det rejält – då blir butiken av med sitt ombudskap.

Svenska Spel gör sedan 2003 provköp hos sina ombud, för att kontrollera om de i sin tur kontrollerar åldern på sina kunder.

Provköpen går till så att ungdomar i åldern 18-20 år försöker lämna in ett spel hos ombudet som då, enligt Svenska Spels regler, är skyldigt att kontrollera legitimation. Precis som hos Systembolaget ska man begära legitimation av alla som ser ut att vara 25 år eller yngre.

– Det är väldigt svårt att avgöra personers ålder, det kan du nog tänka dig själv. Det här är beslut vi tar varje dag och i det här fallet gick det åt pipsvängen, säger Björn Johansson, butikschef på Coop i Vimmerby.

Svenska Spel har en sanktionstrappa. Det ombud som vid ett första provköp inte kontrollerar legitimation blir underrättade skriftligen och ett andra provköp genomförs därefter i nära anslutning till det första.

– Bommar man även andra provköpet blir det per automatik avstängning i två veckor. Misslyckas man också en tredje gång, som kommer att ske den närmaste tiden, är vi hårda. Då förlorar man sitt ombudskap, men kan söka nytt efter 12 månader, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska Spel.

Att ombud stängs av är inte helt ovanligt.

– Vi har haft 7-8 fall i landet bara under december. Och självklart är det vår förhoppning att de som misslyckats klarar sig när vi gör nytt provköp.

Avstängningen gäller fram till den 16 januari och under den här tiden tvingas Coop hänvisa sina kunder till andra ombud i stan.

Hur kännbart är det ekonomiskt att förlora försäljning och provision på allt från Lotto och Triss till Stryktips och Oddset?

– Det vill jag inte gå in på. Naturligtvis betyder det ett inkomstbortfall för oss och alla pengar är välkomna. Men vi står inte och faller med det här. Det är aldrig roligt att behöva berätta det här för våra kunder, men våra stammisar kommer hit ändå, säger Björn Johansson.

Det handlar alltså inte om att butiken sålt speltjänster till någon under 18 år, men däremot misslyckats i sin åldersbedömning. Björn Johansson säger att även efter att resultatet av stickprovet avslöjats stod personalen fast vid sin bedömning att provpersonen såg äldre ut än 25 år.

Dags att begära leg av alla som ser yngre ut än 40, nu då?

– Vi får i alla fall skärpa kontrollen...

Svenska Spel stänger av Coop i Vimmerby

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler