Minskningen: NÀra 120 fÀrre i kommunen i fjol

Vimmerby kommun minskar. Under 2019 blev det 117 fÀrre invÄnare i kommunen. Det Àr det nÀst största tappet under 2000-talet.

Vimmerby kommun tappar invÄnare. I fjol minskade folkmÀngden med 117 personer. Det Àr den nÀst största minskniungen sen 2001.

Vimmerby kommun tappar invÄnare. I fjol minskade folkmÀngden med 117 personer. Det Àr den nÀst största minskniungen sen 2001.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-02-20 18:00

Det visar statistik frÄn Statistiska CentralbyrÄn, SCB, över folkmÀngden i landets kommuner för 2019. Vimmerby Àr en av de 109 kommuner dÀr invÄnarantalet krympte i fjol.

Vimmerby kommun har nu 15 647 invĂ„nare. Det Ă€r 117 fĂ€rre Ă€n ett Ă„r tidigare, det motsvarar en minskning med  0,7 procent.

Minskningen kommer efter att folkmÀngden ökat fem Är i rad. Minskingen pÄ 117 personer i fjol Àr den nÀst största under ett och samma Är sen millennieskiftet. Den högsta minskningen inföll 2001 dÄ folkmÀngden minskade med 132 personer.

Eftersom det föddes tvĂ„ fler Ă€n det dog under fjolĂ„ret Ă€r orsaken till den krympande folkmĂ€ngden utflyttningen. Runt 120 fler flyttade frĂ„n Vimmerby kommun Ă€n de 594 som flyttade in. 

Den största andel som lÀmnade Vimmerby kommun, 471 personer, flyttade nÄgonstans i Sverige utanför Kalmar lÀn. 229 flyttade till nÄn annan kommun i lÀnet och 16 personer har flyttat utomlands.

Samtidigt flyttade 306 personer till Vimmerby frÄn nÄgot annat lÀn i landet, 198 lÀnsbor flyttade till kommunen och 90 personer flyttade till Vimmerby frÄn nÄgot annat land.

En av de konsekvenser som en minskad folkmÀngd innebÀr Àr att statsbidragen till kommunen minskar. 117 personer betyder ungefÀr 5,8 miljoner mindre i statsbidrag nÀsta Är om motsvarande siffror stÄr sig den 1 november.

Jacob KÀll (C) Àr kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, ser en annan sida av det myntet ocksÄ.

– Visst ger det högre intĂ€kter, men fler invĂ„nare innebĂ€r ocksĂ„ i mĂ„nga fall högre kostnader, sĂ„ nettot kan bli ett annat, men sjĂ€lvklart vill vi att mĂ€nniskor ska vĂ€lja att bo och arbeta i Vimmerby, sĂ€ger han.

Var tappar Vimmerby invÄnare tror du?

– Som sĂ„ mĂ„nga andra mindre landsbygdskommuner flyttar unga ut i större utstrĂ€ckning Ă€n vad de Ă„tervĂ€nder. Det Ă€r nĂ„got vi fĂ„r jobba med, möjligheten till högre utbildning pĂ„ hemmaplan tror jag Ă€r en viktig faktor.

– Jag tror ocksĂ„ det Ă€r viktigt att visa vilka jobb som finns bĂ„de hos företag och i det offentliga och att vi Ă€r bra arbetsgivare, sĂ€ger han.

Vilken betydelse har bostadssituationen?

– MĂ„nga hĂ€vdar att den Ă€r avgörande, men jag tror man i första hand tittar pĂ„ vilka jobb som finns, hur det Ă€r med förskola och skola och kanske fritid. Men visst behöver vi jobba med bostadsfrĂ„gorna och det Ă€r lĂ€nge sen Vimmerby tagit fram sĂ„ mycket tomter som de senaste Ă„ren dĂ€r Nosshult Ă€r det senaste exemplet.

KommunalrÄdet Jacob KÀll (C) tror att jobb och kommunal service Àr vÀl sÄ viktiga faktorer som bostad nÀr mÀnniskor övervÀger att flytta till kommunen.
KommunalrÄdet Jacob KÀll (C) tror att jobb och kommunal service Àr vÀl sÄ viktiga faktorer som bostad nÀr mÀnniskor övervÀger att flytta till kommunen.
Karta: Vimmerby kommun
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!