Lussebullens vara eller icke vara i Vimmerby kommun

I en insÀndare i Vimmerby Tidning anser skribenten att kommunens chefer Äker pÄ ledarskapskurser pÄ badhotell medan skolbarnens lussebulle vid lucia sparas in. Vi har dÀrför gjort en koll hur det stÄr till med lussebullen bland kommunens skolor, dÀr fyra skolor inte lÀngre stÄr för bullen.

Skolorna i Vimmerby kommun skiljer sig Ät i hur man valt att göra med lussefika vid lucia.

Skolorna i Vimmerby kommun skiljer sig Ät i hur man valt att göra med lussefika vid lucia.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv

Vimmerby kommun2021-10-14 16:30

Vimarskolan 7-9:

– Vi bjuder inte pĂ„ lussebullar, dock pĂ„ pepparkaka och festis. Lussebullarna har vi skippat sedan flera Ă„r tillbaka dĂ„ de inte var omtyckta av eleverna. De vill hellre ha sin pepparkaka. Förra Ă„ret kunde vi inte pĂ„ grund av covid ha nĂ„got Luciafirande. DĂ„ blev det heller ingen pepparkaka. Hur Luciafirandet ska se ut i Ă„r Ă€r Ă€nnu inte bestĂ€mt. Att vi tog bort lussebullen har inte med ekonomiska skĂ€l att göra utan en erfarenhet av att lussebullarna inte uppskattades och inte Ă„ts upp, skriver rektor Pernilla Begu.

Vimarskolan F-6 och GrundsÀrskolan:

– Vi bjuder eleverna pĂ„ Smakis och pepparkaka. Av gamla fakturor att döma verkar skolan ha serverat pepparkakor Ă„tminstone sedan 2016. Senaste fakturan för Smakis och pepparkakor lĂ„g pĂ„ 4 337,52 kr, skriver rektor Eva Grudemo.

Storebro skola:

– Det Ă€r förĂ€ldraföreningen (Storebro skola) som bjuder samtliga elever och personal pĂ„ lussebullar, skriver rektor Hetem Begu.

Frödinge och Tuna skolor:

– VĂ„ra elever bjuds pĂ„ lussebullar av vĂ„ra förĂ€ldraföreningar, kostnaden för detta vet jag dĂ€rför inte, skriver rektor Diala Eliasson.

Rumskulla skola:

– Vi bjuder pĂ„ lussebullar och kostnaden för det kan jag inte sĂ€ga nu dĂ„ jagsitter hemma och har inte min fakturapĂ€rm tillgĂ€nglig, skriver rektor Åsa Fastmarken.

Södra Vi och Djursdala skolor:

– PĂ„ vĂ„ra skolor bjuder vi pĂ„ lussebullar. Vi gör det som en del i att hĂ„lla liv i en lĂ„ng tradition i vĂ„ra skolor. Jag kan ej svara pĂ„ kostnaden för detta, skriver rektor Torbjörn Sandberg.

Astrid Lindgrens skola 7-9:

– Ja, vi bjuder pĂ„ lussebullar i samband med Lucia och har gjort i mĂ„nga Ă„r. I vĂ„r lĂ€roplan finns bland annat följande: ”Utbildning och fostran Ă€r i djupare mening en frĂ„ga om att överföra och utveckla ett kulturarv - vĂ€rden, traditioner, sprĂ„k, kunskaper - frĂ„n en generation till nĂ€sta.” Det Ă€r en av grunderna till att vi bjuder pĂ„ lussebullar. Vi har ocksĂ„ som tanke att det Ă€r en fikastund som skapar trygghet och gemenskap. Kostnaden ligger pĂ„ ungefĂ€r totalt 1 500:- för alla bullar till all personal och alla elever, skriver rektor Josephine Svensson.

Astrid Lindgrens skola F-6 :

– Vi bjuder pĂ„ lussebullar. Det gör vi för att skapa gemenskap och en fin och mysig stund. Vi kopplar detta ocksĂ„ till LĂ€roplanens första kapitel. Uppskattningsvis brukar det gĂ„ pĂ„ 1 500-2 000kr, skriver rektor Anna Ljungqvist.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!