Därför minskar Åbro personalstyrkan

Sämre volymutveckling på Europamarknaden och oro kring Brexit gör att Åbro minskat personalstyrkan. "Inte så dramatiskt, men vi måste anpassa organisationen, säger vd Henrik Dunge.

Stabil sommar på svenska marknaden. 
Men minskad export och oro för Brexit gör att Åbro minskar personalstyrkan. "Inga mängder, men alltid tråkigt att säga upp folk", säger vd Henrik Dunge.

Stabil sommar på svenska marknaden. Men minskad export och oro för Brexit gör att Åbro minskar personalstyrkan. "Inga mängder, men alltid tråkigt att säga upp folk", säger vd Henrik Dunge.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby kommun2019-11-17 08:00

Efter flera goda år och en rekordsommar 2018, där kombinationen extremvärme och fotbolls-VM gynnade försäljningen, bromsar familjebryggeriet Åbro in. Omsättningen, som tidigare passerat miljarden, minskar under 2019. Så även vinsten.

– Hur mycket kan jag inte säga, det är trots allt lite kvar av året. Men vi når inte de målvolymer vi satt upp för Europamarknaden och måste börja anpassa organisationen, säger Henrik Dunge.

Senaste halvåret har företaget bantat personalstyrkan. Totalt handlar det om tre uppsägningar.

– Inga mängder, men det är alltid tråkigt att säga upp folk. I övrigt har vi gjort vissa omflyttningar av personal och inte tillsatt några tjänster efter att folk slutat. På tjänstemannasidan har ett tiotal berörts, på kollektivsidan har vi gjort förändringar i produktionen som gör att vi inte behöver gå in med så mycket extraskift under sommartid och därmed inte tar in lika många sommarvikarier som tidigare.

Nu slår Åbro också av på investeringstakten.

– På fem år har vi investerat nära 600 miljoner och vi är så välinvesterade vi kan vara. Nu går vi från investeringsfas till effektiviserings- och förvaltningsfas.

Osäkerheten kring Brexit är den största anledningen till att bryggeriet tvingas banta personal.

– Brexit är ett orosmoment, men vi börjar vänja oss vid det. Inför 31 mars var vi jättetaggade och maxade upp alla lager i England, så sköts det fram till oktober, och så blev det inget av det. Men skulle det bli värsta Brexit med stopp i ett par månader är vi ändå förberedda att klara det.

Ökad konkurrens på utlandsmarknaden har också påverkat exporten.

– Vi ser till exempel hur gintrenden till viss del slagit mot cidern och exporten når inte alls de budgeterade volymerna i England, men även Australien. Svenska marknaden är mera stabil och här har vi haft en normal sommar, inte att jämföra med 2018, men det har ändå rullat på bra. Positivt för oss är det växande intresset för alkoholfri öl och jag tror även att pilsner och ljus lager kommer att öka igen.

Hur ser du på 2020?

– Vi ska vara ett stabilt företag, förberedda på att vad som helst kan hända. Vi jobbar också på olika idéer på hur vi kan få mikrobryggeriet till ett mera tillgängligt och publikt besöksmål. Svag krona gör att fler turistar hemma och här kan vi öka intäkterna.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!