Vimmerby kommun behöver en ny ledning

Politik2018-07-18 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orättvisor, otrygghet, söndring och splittring är resultatet av fyra års styre av S+M i Vimmerby Kommun. Ett styre där all energi, alla satsningar ensidigt lagts i centralorten, samt indragningar och besparingar på landsbygden. Tyvärr klassisk Socialdemokratisk och Moderat politik.

I nättidningen ”Dagensvimmerby” uttalar sig Moderaternas ordförande i Vimmerby Marie Nicholson tidigare i år: ”Jag ser inte att ett avstånd på två mil innebär att man inte har tillgång till något, eller att servicen inte fungerar.”

Jodå, både tillgången och servicen fanns ju där, inte två mil bort, utan 12 kilometer. I mer än 50 år hade skolbarnen i årskurs 1–6 rest från Skillingarum i öster samt länsgränsen i väster för att få undervisning i Pelarne skola. En fin skolbyggnad med stora och ljusa lokaler som under många år hyste mer än 100 elever och som nu stod tom.

När kommunen behövde lokaler till svenskundervisning för flyktingarna från Syrien med flera var 12 kilometer i buss för långt. Dessa vuxna människor som i månader rest över 300 mil för att komma till Sverige ansågs inte klara en bussresa på 14 minuter.

För politiker som har inställningen att kommunal verksamhet ej skall förekomma utanför stadsgränsen, är principer viktigare än ekonomi och sunt förnuft. Bättre hyra dyra baracker och stapla på höjden i Vimmerby stad, än att nyttja kommunens befintliga lokaler tyckte landsbygdsfientliga S+M.

Av Vimmerby kommuns befolkning bor 50 procent utanför Vimmerby stad. Det är dags för en ny ledning som ser vår kommun som en helhet och ej behandlar boende utanför stadsgränsen som andra klassens medborgare. Låt oss vara rädda om Vimmerbys unika varumärke, där en levande landsbygd går hand i hand med en pittoresk småstad. Vi behöver en ny kommunledning som ser helheten och låter stad och land leva, utvecklas och växa i samklang med varandra. Där politiker söker samförstånd, breda lösningar och alternativ när svåra beslut skall tas. Där man förstår vikten av en god dialog med medborgarna. Att på gamla brukspatroners sätt leda en kommun där alla svar redan är klara och fastlåsta fungerar ej i ett moderna samhälle.

Läs mer om