De har balkong på 70 kvadrat

Blommigt, randigt, rutigt, prickigt, streckat, cirkulärt, neon, pastell – absolut alla färger och mönster som tänkas kan finns hemma hos Madeleine och Christer Strömlund i Vikingstad. ”Det är typiskt mig, jag vill ha mycket av allt”, säger Madeleine.

En orange skinnjacka kanske? Eller en gulblommig kappa? I Madeleines garderob finns allt.

En orange skinnjacka kanske? Eller en gulblommig kappa? I Madeleines garderob finns allt.

Foto: Åke Karlsson

Vikingstad2019-03-03 13:00

Vi torkar av skorna på en matta som föreställer en tysk fotbollsplan och följer vinylskivorna som sitter på väggen i trapphuset. Redan här finns mycket att titta på. Och mer ska det bli. Mycket mer.

– Välkomna!

Madeleine Strömlund slår upp dörren till lägenheten med extra allt.

Var i hela världen ska vi börja?

Jo, i hemmets hjärta förstås. Garderoben. Som i själva verket är ett helt rum med färgglada kreationer från golv till tak.

– I stort sett allt är second hand, säger Madeleine och lyfter med van hand fram en stor trappstege.

Hon balanserar och bläddrar mellan plaggen som hänger närmast taket; en orangefärgade jacka i skinn, en lång kavaj i alla färger, en rosa kappa, en gul klänning... Här finns allt.

– På Erikshjälpen och Stadsmissionen kostar kläderna 79 kronor kilot, det är jätteroligt att handla då!

Favoritplaggen kommer från märket Desigual, vars signum är mycket mönster och starka kulörer.

– Jag dras till färg, säger Madeleine. Jag känner mig jättetråkig om jag inte får klä mig färgstarkt och trivs inte alls i svart och vitt. Det är roligt att synas!

Samma filosofi och känsla gäller inredningen. Det ska vara mycket av allt.

– Hua, för det här med alldeles vita hem. Jag tycker att det är tråkigt, och jag kan inte förstå stilen med bara ett fåtal saker som det ska vara nu. Jag vill ha mycket!

Madeleine hänger tillbaka en klänning som lånat sina färger av regnbågen och stänger de neongula tyglådorna i den svara byrån för att visa runt i resten av lägenheten.

Själva lägenheten ja, bara den är något alldeles extra. Den ligger ovanpå en frisörsalong i Vikingstad och upptar ett helt våningsplan. Närmare 140 kvadratmeter stor och med en balkong på nästan 70 kvadrat.

70!! Här finns med andra ord plats att sväva ut?

– Skratt! Ja, jag pyntar med alldeles fruktansvärt överdrivet mycket saker.

– Det är bland annat plastmattor till förbannelse, fyller Christer i. Vi får spika fast dem för att de inte ska blåsa bort.

Men eftersom det är vintermånad fortfarande kan vi bara föreställa oss altanen i full färgglad prakt och nöja oss med allt som finns att se inomhus istället.

Vi börjar i sovrummet. Madeleine har dille på loppis-köpta påslakan i olika mönster. För dagen har hon bäddat med stora blommor och blad i rosa, gult och grönt på ena sidan och rutor i samma färger på andra. Till detta kommer stora kuddar i prickigt, rutigt och lite orientaliskt mönster i orange, lila, cerise, turkost, rött och mossgrönt vid huvudänden. Samt två djupröda kuddar och två filtar i turkost, rött, svart och grönt batikmönster vid fotänden.

Här finns också sängbord och stora byråer som liknar gigantiska koffertar, en smårutig matta i rött, grått, orange och svart, mängder av tavlor och olika blommor i tyg samt två fönster – det ena med gardiner i grönt och det andra med gardiner i blått.

Det är kort sagt en explosion av färger. Här vaknar ingen grå och blek inte!

På väg ut mot vardagsrummet passerar vi ett vinställ och tro det eller ej – flaskornas korkar är i olika färger!

Madeleine serverar kaffe i loppis-koppar med rosa blommor på och vi slår oss ner i soffan. Jag sitter med ryggen mot den stora bokhyllan som går under benämningen ”lagerhyllan” och känner att någon stirrar mig i nacken.

Mycket riktigt. Bakom en stolpe sitter en gammal gubbe i mössa, vit skjorta och blekta jeans. Han har intensivt blå ögon och dristar sig till att peka finger. ”Vad har ni här att göra, stör inte oss i hyllan”, tycks han förmedla och skapar förstås motsatt effekt.

Lagerhyllan kräver nämligen lite tid. Här finns ... äsch, säg det som inte finns i hyllan, det måsta vara lättare.

– Jag kommer väldigt ofta in i så kallade samlar-stim, säger Madeleine som för att förklara mängden av allting.

Det betyder att hon går in i en second hand-affär utan mål och mening att köpa något särskilt, men när hon går ut igen har hon börjat samla på något. Det händer nästan varje gång.

Troll är ett bra exempel. Det första dök på henne i en butik en gång och sedan blev det så många att det höll på att svämma över hemma.

– Det var troll överallt, säger Christer. Madeleine ringde mig från olika butiker när hon lagt vantarna på ett nytt så att jag kunde kolla att vi inte redan hade det.

Nu har de flesta trollen flyttat ner i källaren. Men bara för att ge plats åt nya samlar-stim. För stunden gäller spanska porslinsfigurer samt bebisar i keramik av Synnöve Westerlund.

Har du något särskilt second hand-knep?

– Egentligen inte. Inte mer än att om du är på jakt efter något så ge second hand-butikerna en chans först. Här finns allt.

Ja, och det är som sagt en sammanfattning som passar utmärkt även i Madeleines och Christers lägenhet.

Här finns allt. Fint ordnat och pyntat i varje rum. Här kan aldrig bli långtråkigt.

Madeleine skrattar.

– När mina vänner varit här och ska åka hem brukar de säga att de inte har sett allt.

Det är lätt att förstå vad de menar.

Här bor:

Madeleine och Christer Strömlund.

Lägenheten är 137 kvadratmeter stor, fördelat på fyra rum och kök. Till detta kommer en altan på 70 kvadrat.

Madeleine tipsar om stilen: Gå på loppis och second hand, där hittar man mycket roliga och udda prylar. Typ allt! Är det något du behöver, en matta i en särskild färg till exempel, så ge second hand en chans först, den finns säkert där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!