Vi behöver fler företagare

Insändare2018-08-30 15:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ”feministiska” regeringen älskar att prata jämställdhet vare sig det gäller frågor om transporter eller energipolitik. Men då det kommer till kvinnors företagande inom vård och skola är det stopp.

Det är märkligt eftersom det är verksamheter som idag engagerar flest kvinnor och som dessutom kan få se sina företag gå i stöpet om vinster i välfärden skulle begränsas. Då jag påtalar det för näringsministern svarar han: ”Reell jämställdhet uppnår vi när bolag inom allt från finanssektorn till bygg-branschen och it-sektorn i lika stor utsträckning drivs av kvinnor såväl som män”.

Samtidigt vet vi att företag inom bygg och it i allra högsta grad kan ha vinster från skattemedel. Bygg är till exempel den klart största marknaden inom offentlig verksamhet, och omsätter tre ggr så mycket skattemedel som skolan. Detta utan att överhuvudtaget ge upphov till diskussioner om att begränsa vinsterna. Men som sagt att driva skattefinansierad verksamhet inom vård och skola är fult och inte ok.

Inom omsorgsbranschen är sju av tio företagsledare kvinnor. Enligt det fackliga Vårdförbundet vill var fjärde av deras medlemmar i åldern 30 – 49 år starta eget. Skälen är bland annat; viljan att utveckla vården, önskan att rå sig själv och att få större frihet. Är det då jämställdhet att förvägra dem den möjligheten? Definitivt inte. Vi behöver fler företagare, inte färre. Och apropå debatten om vinster i välfärden är det kvaliteten i verksamheten som ska avgöra. Inte vem som driver den.

Läs mer om