Vill hjälpa Venafamiljen som bor i Ukraina

I två år bodde familjen Panishchak i Vena innan de blev utvisade till Ukraina. Nu har Emma Nyberg och Eric Solberg startat en insamling för att hjälpa familjen att klara sig.

Familjen bodde i Vena i två år, innan de utvisades till Ukraina. Nu startas en insamling för att hjälpa dem.

Familjen bodde i Vena i två år, innan de utvisades till Ukraina. Nu startas en insamling för att hjälpa dem.

Foto: Privat

Vena2022-03-01 11:49

Maxym Panishchak och hans familj kom från Ukraina och bodde i två års tid i Vena.

– Barnen gick i skolan och lärde sig svenska, och Maksym, Max, som vi kallade honom gick på SFI, samtidigt som både han och frun jobbade hos oss på gården. Under tiden hann familjen bli nära vänner till Emma och Eric, berättar Emma Nyberg.

Men familjen fick inget uppehållstillstånd, utan fick återvända till Ukraina. Trots att Eric och Emma gjorde vad de kunde för att hjälpa dem att stanna. En advokat tillsattes men inget hjälpte. Det blev avslag, på avslag.

Så familjen utvisades, men vänskapsbanden finns kvar och sedan kriget började i torsdags, har det varit täta kontakter mellan dem.

– När vi pratades vid i fredags fick jag veta att familjen har pengar så att de klarar sig ett par veckor till, säger Emma Nyberg. Då föddes idén till den här insamlingen.

Och nu över helgen har gensvaret varit gott. Mycket gott rent av.

– Det är många som har skickat sina bidrag, säger Emma Nyberg, som lovar att göra en slutredovisning i slutet på den här veckan.

– Sedan kommer vi att skicka över pengarna. Men för att vara säkra på att det fungerar fortfarande, kommer vi att skicka över en liten summa först. Och sedan resten om det fungerar, säger hon.

Förhoppningen är också att kunna få över i alla fall frun och barnen till Sverige igen.

– Vi är redo att ta emot dem, säger Emma Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!