Han hade ett 70-tal rosor i trädgården

Under tisdagen anordnades Rosens dag i Axhult. På plats fanns arrangör Erik Björklund och rosexperten Åke Karlsson som berättade om rosor och dess historia.

Under Rosens dag fanns omkring 70 rosarter att beskåda i Axhult.

Under Rosens dag fanns omkring 70 rosarter att beskåda i Axhult.

Foto: Max Elofsson

VÄSTRA ENEBY2019-07-03 12:00

Första gången som Rosens dag arrangerades i Axhult var för två år sedan, och i år tog Erik Björklund upp evenemanget igen och bjöd in till Rosens dag i sitt hem. Evenemanget ägde rum under tisdagseftermiddagen och besökarna kunna dels beskåda ett 70-tal rossorter i Erik Björklunds trädgård.

Rosens dag är en riksangelägenhet som har startats av Svenska rosensällskapet men det är upp till var och en att ansvara för ett eget arrangemang. Och det är just det som Erik Björklund har gjort ihop med Västra Kinda Hemträdgårdsförening.

– Det blev lite snabbt påtänkt att vi skulle anordna detta, men jag är glad att så många ville komma hit, säger han.

Det var även flera besökare som hade med sig egna rosor som de lät rosexperten Åke Karlsson göra en sortbedömning. Han var speciellt inbjuden för att stå för expertis gällande rosor och han har specialiserat sig på just området kring Kinda. Hans arbetsområde har innefattat Östergötland, Småland och Södermanland, men vissa trakter har han hittat objekt som han menar är extra intressanta och Kinda är ett sådant. Här har det hittats rosarter som funnits i området en väldigt lång tid men utan att någon vet dess egentliga namn. Åke Karlsson menar att det här och var har slagits vakt om miljöer som gjort att man kunnat bevara äldre rossorter.

– En sådan här plats är väldigt viktig, för här finns det en historia att berätta. Vi kan se tillbaka på ett annat sätt eftersom äldre rosarter lättare klarar av att leva i den här miljön där omflyttningen inte är så stor, säger han.

Det finns många rosarter och detta är en conditurum.
Det finns många rosarter och detta är en conditurum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!