Vems är båten?

Är det Pierce Brosnan som är i stan? Eller en stenrik oljemagnat? Ryktena florerar sedan en bjässe till båt lagt till i Västervik, ett stenkast från Slottsholmen.

Vems är denna båt som lagt till i Västervik?

Vems är denna båt som lagt till i Västervik?

Foto: Bosse Johansson

Västervik2018-07-16 08:00

I morgon, tisdag, är det världspremiär för filmen Mamma Mia – Herewe go again och premiärvisningen i Västervik kommer att bli ett stjärnspäckat event. Det är förmodligen därför som skådespelaren Pierce Brosnan, som spelar en av huvudrollerna i filmen, har nämnts i spekulationerna.

Enligt diskussioner på Facebooksidan "Du vet att du är från Västervik om..." kommer båten direkt från Borgholm men härstammar från Karibien. Den ska enligt uppgift vara 200 fot lång och ha ett värde på 490 miljoner kronor. I tråden finns även bilder av interiören.

Båten heter Avanti och är enligt yachtcharterfleet.com 200 fot (60,97 meter) lång. Den är tillverkad av Lurssen Yacht i Tyskland och nådde sin första ägare under 2004. Båten har plats för tolv gäster och 16 besättningsmän och är utrustad med två dieselmotorer med över 2 000 hästkrafter vardera. Toppfarten är drygt 17 knop. På båten finns bland annat helikopterplatta, jacuzzibad, utomhusbar och dykcenter.

En i besättningen berättade att båten är privatägd, men om ägaren är med på båten just nu är okänt. Det är mellan 15-20 i besättningen och hur länge de kommer hålla till i Västervik vet man inte. Båten, som ursprungligen är från Caymanöarnas huvudstad Georgetown, är på rundresa och har tidigare tagit hamn i bland annat Danmark.

Båten byggdes av det världskända yachtbolaget Lurssen och färdigställdes 2004. Båtens första ägare blev den polska miljardären Jan Kulczyk, som enligt tidningen Forbes rankades som Polens mest förmögne innan sin död 2015. Yachten hette då Phoenix men skulle senare komma att byta namn till Aurora då den såldes till en rysk regeringstjänsteman. Fartyget såldes sedan återigen och fick då sitt nuvarande namn Avanti. Men vem som idag äger den 60 meter långa lyxyachten förblir en gåta. Den kinesiske miljardären Charles Wang har kopplats ihop med båten, som 2016 såldes för 55 miljoner dollar(vilket sett till dagens växlingskurs motsvarar närmare 490 miljoner kronor). Affären representerades av Northrop & Johnson, men vem som verkligen äger den är oklart.

Har du mer information om båten? Mejla till tipsa@vt.se.

Båten kommer ursprungligen från Georgetown, Caymanöarna.
Båten kommer ursprungligen från Georgetown, Caymanöarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!