Västerviksborna mitt i väntade tyfonen

Elin Andersson och Jennie Hellström från Västervik studerar sista året på sjuksköterskeprogrammet. Under hösten fick de möjlighet till fältstudier i Filippinernas huvudstad Manila. På plats har de startat en insamling för att ge fler rent vatten. Samtidigt som supertyfonen Mangkhut väntas slå hårt mot Filippinerna.

Under studierna har de bland annat fått vaccinera nyfödda och deltagit i förlossningar.

Under studierna har de bland annat fått vaccinera nyfödda och deltagit i förlossningar.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-09-14 21:17

Den 29 augusti lämnade Elin Andersson och Jennie Hellström Sverige för Filippinerna. Tillsammans med tre andra studenter från sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet ska de under tre veckor bedriva fältstudier i huvudstaden Manila.

– Från allra första början ville vi åka till Tanzania vilket tyvärr inte var möjligt på grund av intagsstopp. Vårt andra val var Filippinerna som vi hört och läst mycket om i media. Vi båda ville se det med egna ögon, hur de allra fattigaste människorna, de som är mest utsatta faktiskt har det, skriver de i ett mejl.

Hittills har studenterna bland annat fått vaccinera barn och vuxna mot lunginflammation och tuberkulos, deltagit i hälsosamtal och tagit del av kunskaper kring en tidig upptäckt av dengufeber. De har även närvarat vid två förlossningar samt fått en inblick i Världshälsoorganisationens (WHO) arbete i landet.

– Vid den ena förlossningen hade inte kvinnan känt fosterrörelser sedan kvällen innan. Barnmorskorna trodde inte att fostret skulle leva vid födseln, vilket tyvärr stämde. Jag ifrågasatte varför de inte ens gjorde ett försök till återupplivning. Allt jag fick till svar var att ”Det här är Fabella”, säger Jennie Hellström.

Tjejerna berättar att förlossningsmottagningen de besökt riktar sig till kvinnor som inte har råd att föda på ett ordentligt sjukhus.

– De måste annars betala dyra pengar för detta, pengar som de inte har. Alternativet är att föda på gatan i slummen, säger de.

Inför resan diskuterade duon om en eventuell insamling. Efter att ha besökt en anläggning för hemlösa familjer kände de att valet var självklart. Pengar skulle samlas in för att finansiera en vattenstation för området.

– När vi kom hem på kvällen tittade Jennie på mig och utbrast ”Vi måste ge något tillbaka”. Dagen efter startade vi en insamling via Facebook, säger Elin Andersson.

De berättar att det i nuläget bor cirka 1 000 personer på anläggningen. Vissa har varken råd med rent vatten eller mat, vilket kan ge förödande konsekvenser:

– En vattenstation skulle öka hygienen och minska på sjukdomarna enormt. Det är så många sjukdomar som sprids genom ett par skitiga händer, sjukdomar som de sen inte har råd att köpa medicin för. Detta skulle kunna undvikas med bara lite tvål och vatten, fortsätter Elin Andersson.

Under fredagen kom rapporter om att supertyfonen Mangkhut, med en vindstyrka på närmare 60 meter per sekund, närmar sig Filippinerna. Tyfonen beräknas dra in över landets norra delar under lördagen och rejäla översvämningar väntas.

– Som läget är just nu så har vi det bra. Vi befinner oss något under det hårdast drabbade området, men här i Manila förväntas det vara som värst nu under natten.

De berättar att de packat en väska om de snabbt skulle behöva ge sig av.

Jennie Hellström tillsammans med en filippinsk familj på anläggningen "Jubilee Shelter".
Jennie Hellström tillsammans med en filippinsk familj på anläggningen "Jubilee Shelter".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!